Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem egyedül követte el tettét a kandahári merénylő?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 23. 8:13

A kandahári merénylet helyszínén talált lövedékek átvizsgálása alapján valószínűsíthető, hogy Robert Bales törzsőrmester nem egyedül végzett 16 afgán civillel, köztük 9 gyerekkel március 11-én – mondták el afganisztáni rendőrségi források a Der Spiegel című német hetilap munkatársainak március 21-én, szerdán.

Egy magas rangú rendőrtiszt közölte: a három érintett ház átkutatása után úgy találták, hogy bár a golyók ugyanahhoz a fegyvertípushoz tartoznak, minden kétséget kizáróan különböző fegyverekből lőtték ki őket. Azt azonban már nem tudta megmondani, hány fegyverből adtak le lövést a támadás során.

A helyiek elmondása szerint az áldozatokat nem boncolták fel, mivel a hozzátartozók ragaszkodtak ahhoz, hogy muszlim szokás szerint még aznap eltemessék őket. A vizsgált lövedékeket a házak falaiból szedték ki.

Ugyanakkor ez még nem számít döntő bizonyítéknak a több támadót vélelmező teóriában, mivel a nemzetközi haderő (ISAF) katonái mindig több fegyvert hordanak maguknál, és a merénylő erre az alkalomra külön is felszerelkezhetett.

Hamid Karzai afgán elnök a helyiek beszámolóira hivatkozva korábban szintén kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Ezzel szemben Washington ragaszkodik ahhoz, hogy kizárólag a 38 éves Bales volt a tettes, akit egy amerikai katonai törvényszék von majd felelősségre.

Bales jogi képviselője szerint védence poszttraumás stressz szindrómában szenved. A törzsőrmester kétszer is megsebesült Irakban, és nehezményezte, hogy ismét háborús bevetésre vezényelték. Ugyanakkor a The New York Times egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyre hivatkozva azt állította, hogy az ámokfutást „a stressz, az alkohol és a családi gondok kombinációja váltotta ki". Bales komoly adósságot is felhalmozott.

A mészárlás nyomán tovább romlott az egyébként sem felhőtlen amerikai-afgán viszony. Karzai azt követelte, hogy a NATO-csapatok hagyják el a falvakat és húzódjanak vissza bázisaikra. Noha Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy az incidens nem fogja befolyásolni a csapatkivonás ütemét (amelynek befejezését 2014 végére tervezik), lapértesülések szerint hivatalos körökben az óceán mindkét partján felerősödtek az Afganisztán elhagyásának felgyorsítását követelő hangok.