Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem hiába tanultak annyit…

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 24. 14:06

Elérte célját az a két hetes, tiszthelyettesek számára szervezett – amerikai oktatók által vezetett – tanfolyam, amelyet a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában tartottak április áprilisban, hiszen 30 résztvevő végezett sikerrel.

Az április 18-i záró-rendezvényen Takács Attila ezredes, az Összhaderőnemi Parancsnokság J3 főnöke adta át az okleveleket, s egyben kifejtette: a 30 tiszthelyettes munkájukra egyaránt számít külföldön és itthon. Bízik abban is, hogy a hallgatók az újonnan tanultakat nemcsak hasznosítani fogják, hanem a későbbiekben azokat társaiknak is átadják.

Zsótér János főtörzszászlós, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezénylő zászlósa elmondta, külföldi oktatókra egy-egy ilyen tanfolyamon azért van szükség, mert a hallgatókat naprakész információkkal tudják ellátni, felhasználva azokat a tapasztalatokat, amelyeket – többek között – Afganisztánban, Irakban és a különböző válságövezetekben szereztek valós szituációk között.

Több olyan résztvevője is volt a két hétnek, akik a következő KFOR zászlóaljban teljesítenek majd szolgálatot, így a valós helyzetekben a most elsajátított tudást remekül tudják majd kamatoztatni. A hallgatók mellett az oktatók is elismeréssel szóltak az elmúlt napokról. Örömmel tapasztalták, hogy a 30 tiszthelyettesnek egyáltalán nem okozott gondot az angol nyelven történő oktatás. Mint mondták: szinte mindenki kiváló teljesítményt nyújtott.

A résztvevők közül Ollé László hódmezővásárhelyi zászlós elmondta: az amerikai hadsereg szervezeti felépítéséről is tanultak, s olyan információkat szerezhettek, amelyeket a Magyar Honvédségben hasznosítani tudnak. Az amerikaiak olyan dolgokat adtak át, amiket hadszíntéren, háborúban tapasztaltak, kipróbáltak. Véleménye szerint, az új ismeretek birtokában ők is képesek lesznek ellátni bármilyen missziós feladatot legyen szó Afganisztániról, vagy Irakiról.

A két hét szervezők és résztvevők számára egyaránt bebizonyította: az ilyen tanfolyamokra a jövőben is szükség – és igény – van.

1595875810