Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tett vallomást a detroiti merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 9. 7:59

Nem tett vallomást az amerikai szövetségi bíróságon pénteken az a nigériai fiatalember, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet 289 emberrel a fedélzetén.A Michigan állambeli Detroitban a vádesküdtszék hat vádpontot állapított meg a 23 éves férfi ellen.

A nigériai állampolgárságú Umar Farouk Abdulmutallab fehér pólóban és krémszínű nadrágban jelent meg a bíróságon, ahol elmondta a nevét és korát, valamint átvette a vádirat egyik példányát. A kérdésre, hogy bűnösnek vallja-e magát az ellene felhozott vádpontokban, a nigériai fiatalember ügyvédei azt válaszolták, hogy védencük ártatlan. A bíróság – mint ilyenkor általában – azt rögzítette a jegyzőkönyvben, hogy Umar Farouk Abdulmutallab ártatlannak vallotta magát a terhére rótt vádpontokban.

A Michigan állambeli Detroitban a vádesküdtszék hat vádpontot állapított meg a 23 éves férfi ellen, aki a Northwest Airlines légitársaság járata ellen akart merényletet végrehajtani december 25-én. Egyebek között tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és gyilkossági kísérlettel vádolják. A vádiratban nincs említés terrorcselekményről, de így is életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják.

A pénteki bírósági meghallgatás mindössze néhány percig tartott. A fehér pólóban, nadrágban és teniszcipőben megjelenő Abdulmutallab udvariasan, angolul igennel válaszolt Mark Randon szövetségi bíró azon kérdésére, hogy megértette-e a terhére rótt vádakat, majd ügyvédje jelezte: a fiatalember nem nyilatkozik arról, hogy bűnösnek érzi-a magát bennük. A bíró ezután rögzítette a jegyzőkönyben, hogy Abdulmutallab ártatlannak vallotta magát.

A fiatalember az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel kísérelte meg felrobbantani a repülőgépet, tette elkövetésében az akadályozta meg, hogy a repülőgép utasai leteperték. A férfi kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnyával.

A pénteki meghallgatást követően megkezdődhet a büntetőper, amely jogi szakértők szerint nagyon jó eséllyel a vádhatóság győzelmével végződik majd. Az ügyészeknek ugyanis nyomós bizonyítékok egész sora áll rendelkezésükre, többek között Abdulmutallabnak a merényletkísérlet közben elszenvedett égési sérülése, ráadásul sok szemtanúja volt az esetnek.

A meghallgatás ideje alatt bíróság épülete előtt tucatnyian tüntettek, az általuk magasba tartott feliratokon azt hirdették, hogy “Az iszlám ellenkezik a terrorizmussal" és “Nem az iszlám nevében" követték el a merényletkísérletet. Az elvetélt támadás után Barack Obama amerikai elnök utasítást adott a biztonsági rendszabályok felülvizsgálatára.