Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugállományú katonák és fiatal hadnagyok a gyakorlaton

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 8. 16:20

Bőven akad dolga a Bevetési Irány 2009 gyakorlat sajtóközpontjának. Az itt dolgozó tisztek és tiszthelyettesek szervezik egyebek mellett a gyakorlatra érkező látogató csoportok programjait is. Minden napra jut nekik egy-két újságíró, vagy tévéstáb és természetesen az alakulatoktól, valamint a nyugdíjas kluboktól is rendszeresen érkeznek vendégek a gyakorlatra.

Nagy élményben volt részük szeptember 8-án az Ercsi és a székesfehérvári Nyugállományú Klubok tagjainak. Az egykori hivatásos katonák és családtagjaik ugyanis ellátogattak az Ercsi határában található egykori honvédségi vízi gyakorlótérre, ahol jelenleg éppen a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye, a Bevetési Irány 2009 gyakorlat zajlik.

Az egykori tisztek és tiszthelyettesek természetesen nagyon örültek annak, hogy – ha csak néhány órára is, de – ismét „saját közegükben" lehettek, s megnézhették miként is végzik feladataikat a ma katonái, hogyan változtak az elmúlt évtizedekben a harceljárások.

1595891119
Domine János nyugállományú dandártábornok az Ercsi nyugdíjas klub vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a településen 1977 óta működik a klub, amelynek jelenleg 140 tagja van. Többségük nyugállományú katona, illetve azok hozzátartozói, néhányan azonban „civil" nyugdíjasként lettek a klub tagjai. A mai napon húszan látogattak ki a Duna-partra, hogy közelről is megtekinthessék a Magyar Honvédség idei legfontosabb kiképzési rendezvényének gyakorlásait.

A nyugállományú katonák nagy része természetesen egykoron az Ercsiben települt alakulatoknál szolgált, így nosztalgiával jöttek ki az általuk is gyakran használt vízi gyakorlótérre.

– Kíváncsian voltunk arra, hogy a mai katonák hogyan hajtják végre azokat a feladatokat, amelyeket évtizedekkel ezelőtt mi magunk is teljesítettünk. A volt műszakiak öröme határtalan, hiszen újra láthatják azokat a technikai eszközöket, amelyeket annak idején ők maguk is használtak – tudtuk meg Domine nyugállományú dandártábornoktól, aki 1966 és 1970 között maga is szolgált Ercsiben, az élelmezési szolgálat vezetője volt.

A Duna-parti település egyébként csaknem öt évtizedig, 1950-től 1999-ig volt katonaváros, elsősorban műszaki alakulatok teljesítettek itt szolgálatot. A város szélén még a mai napig áll a két egykori laktanya, amelyet a 6-os számú főút felett egy gyaloghíd kötött össze egymással. A híd néhány évvel ezelőtt súlyosan megrongálódott, amikor egy kamion „beleakadt" a magas szállítmányával. Ekkor kellett elbontani.

1595891119
Az Ercsi nyugállományú katonákkal együtt a Székesfehérvári Nyugdíjas Klub tagjai is kilátogattak szeptember 8-án a Duna-partra. Fejér megyei székhelyéről összesen harminchárman érkeztek Ercsibe. A klub vezetője Szalai Gábor nyugállományú őrnagy elmondta: a székesfehérvári az ország legnagyobb katonai nyugdíjas klubja. Az 1967-ben alakult szervezetnek jelenleg több mint négyszáz tagja van, akik közül százötvenen egykori katonák, vagy katonafeleségek.

Természetesen rendszeres kapcsolatot tartanak az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal és az ugyancsak Székesfehérváron települő MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezreddel. S mivel a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton Székesfehérváron szolgáló katonák is szép számmal részt vesznek, úgy döntöttek, hogy megtekintik a gyakorlat mozzanatait.

A nyugdíjasok mellett a „fiatalabb generáció" tagjai is megnézték a szeptember 8-i gyakorlást. A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál az elmúlt napokban szolgálatukat megkezdett újonc hadnagyok – összesen tizenegyen – is a Duna-parton felállított tribünről szemlélték a vízen és a partokon zajló mozzanatokat.

1595891120
 

1595891120
 

1595891120
 

1595891120
 

1595891120
 

1595891121
 

Fotó: Szűcs László