Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugat-Balkán: védelem minden területen

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. július 8. 7:55

Az EUFOR és a KFOR missziókban szolgáló magyar katonáknál tett látogatást Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 7-én, szerdán. A tárcavezető mind Szarajevóban, mind a Pristina melletti Novo Selo táborban átadta a magyar kormány adományaként érkezett AstraZeneca-vakcinákat.

20210707_ISM2068

A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsfontosságú oltásokat Szarajevóban Alexander Platzer vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka vette át, Mijo Krešić, Bosznia-Hercegovina védelempolitikáért és tervezésért felelős miniszterhelyettese és Pósa Krisztián, Magyarország Szarajevóban akkreditált nagykövete jelenlétében. Az 1100 adag AstraZeneca oltóanyag átadásán Benkő Tibor kiemelte: bár szerencsére már nincs háború a térségben, de a vírus jelentette láthatatlan ellenséget le kell győzni. Ez azonban katonai erővel nem lehetséges, csak a vakcinák használatával.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány segítségét hozta Boszniába, ezzel is hozzájárulva az ország biztonságának megvédéséhez, hiszen az EUFOR-táborban szolgálatot teljesítő civilek munkájukkal szintén nagymértékben hozzájárulnak a térség békéjének fenntartásához.

20210707_ISM2168

„Magyarország nem csupán meghallotta az EUFOR kérését, de válaszolt is rá. Nekem, mint az EUFOR parancsnokának Magyarország segítsége létfontosságú ahhoz, hogy ne csak a katonákat, hanem a velük minden nap érintkező dolgozókat is meg lehessen védeni a vírus ellen” - köszönte meg a vakcinákat Alexander Platzer vezérőrnagy.

A táborban kialakított oltópont megtekintése után Benkő Tibor sajtótájékoztatót tartott, amelyen leszögezte: Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje, biztonsága, stabilitása. „Katonáink itt, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban szolgálnak, arra törekszünk, hogy ezt a stabilitást megőrizzük. Hazánk számára fontos, hogy a magyar katonák mellett tevékenykedő, velük nap mint nap találkozó, a nyugat-balkáni táborok működéséhez fontos dolgozókon is segítsen” - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter kiemelte: a magyar kormány időben és nagy mennyiségben szerzett be koronavírus elleni vakcinákat, s a lakosság beoltását követően lehetőség nyílt a közeli országok megsegítésére, mint amilyen Bosznia-Hercegovina is, ahol évek óta szolgálnak magyar katonák a béke megőrzése érdekében.

20210708_ISM2614

Koszovóban Franco Frederici vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka, dr. Bencze József, Magyarország Pristinába akkreditált nagykövete társaságában köszönte meg a Novo Selo tábor alkalmazottainak védelmét segítő, 5100 adag vakcinát. Mint a parancsnok kiemelte: ezek az oltások nem csak a KFOR-t, mint katonai erőt segítik, de egyben Koszovó lakosságát is.

Az átadás után tartott sajtótájékoztatón Benkő Tibor elmondta: hogy a magyar kormány döntése volt az, hogy a vakcinák átadásával nyújtunk segítséget. Mint hangsúlyozta: Magyarország számára rendkívül fontos, hogy a katonáink mellett olyan emberek dolgozzanak, akik megfelelő védettséggel rendelkeznek. A honvédelmi miniszter - utalva a november elsejétől magyar parancsnokság alá kerülő KFOR misszióra - emlékeztetett: Magyarország nem csak beszél a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságáról, hanem aktívan tesz is érte. „A parancsnoki beosztás felvállalásával további erőket is összpontosítunk ide, s emellett Magyarországon is egy zászlóalj nagyságú manővererőt tartunk készültségben, s amennyiben szükséges, akkor azonnal útba is tudjuk indítani” - emelte ki.

20210708_ISM2762

Benkő Tibor ezt követően állománygyűlésen ismertette a KFOR magyar katonái számára a honvédség fejlődési pályáját, különös tekintettel a már végrehajtott és a közeljövőben várható humán és haditechnikai fejlesztéseket. Mint előadásában hangsúlyozta: a katonai hivatás most és a jövőben is kiszámítható, biztos pályát jelent. Kérdésekre válaszolva a honvédelmi tárca vezetője beszélt a várható, új missziókról, a Magyar Honvédség végrehajtó állományának növeléséről, a Honvéd Kadét Program kiterjesztéséről, a nyári katonai táborok fontosságáról és a már tapasztalható eredményeiről is.

Kapcsolódó cikkek