Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama tartja magát a titkos megállapodáshoz?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 3. 9:35

Barack Obama amerikai elnök tartja magát ahhoz a négy évtizedes amerikai-izraeli titkos megállapodáshoz, hogy Washington nem firtatja az Izrael nukleáris arzenáljával kapcsolatos kérdéseket, értesült a The Washington Times. A megállapodásról az izraeli és az amerikai kormány soha nem ismerte el nyilvánosan, hogy létezik.

Obama még májusban, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatásakor tett ígéretet: nem fogja szorgalmazni, hogy Izrael felfedje nukleáris fegyverzetét nemzetközi ellenőrök előtt, írta pénteki számában a lap nevük elhallgatását kérő, az ügyben járatos tisztviselőkre hivatkozva.

A titkos kétoldalú megállapodás értelmében az Egyesült Államok nem gyakorol nyomást Izraelre, hogy számot adjon atomfegyvereiről, illetve csatlakozzon a nukleáris fegyverek elterjedését meggátolni hivatott atomsorompó-szerződéshez. Az újság szerint Izraelnek így nem kell beszámolnia atombombáiról, amelyekből becslések szerint több százzal rendelkezik.

A lap szerint Izrael korábban aggódott amiatt, hogy Obama esetleg nem kívánja folytatni az 1969-es titkos megállapodást, mivel a non-proliferáció következetes támogatója és kormánya első számú külpolitikai céljai közé sorolja azt, hogy megakadályozza Irán atomhatalommá válását.

Netanjahu azonban az előző héten az izraeli Channel 2 tévének adott interjúban kifejtette: szerinte Obama ENSZ-beszéde, amelyben az amerikai elnök atomfegyvermentes világ megteremtését szorgalmazta, nyilván nem Izraelre, hanem Észak-Koreára és Iránra vonatkozott, írja a Times.

Az újság szerint a szóban forgó megállapodás azon a csúcstalálkozón született meg, amely 1969. szeptember 25-én kezdődött Richard Nixon akkori amerikai elnök és Golda Meir izraeli miniszterelnök között. A megállapodásról – amelyről nem készült hivatalos feljegyzés – az izraeli és az amerikai kormány soha nem ismerte el nyilvánosan, hogy létezik.

CímkékENSZ