Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nő, tűzszerész és járőrparancsnok

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 2. 16:40

Sokadszori próbálkozásra sikerült csak rábeszélni, de még így is nehezen állt kötélnek, s vállalkozott a beszélgetésre. Pedig Fazekas Judit zászlós személye kuriózum, hiszen Magyarországon, sőt egész Európában elsőként lett, nő létére, első osztályú tűzszerész, azaz ahogy idehaza hívják: járőrparancsnok.

Ahhoz, hogy megértsük, mekkora szakmai sikert ért el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljnál járőrparancsnoki beosztásban szolgáló ifjú hölgy, tudni kell, hogy mit is jelent pontosan az első osztályú tűzszerész fogalma? Minden katonának, aki az alakulatnál tűzszerész beosztásban szeretne dolgozni, meg kell szerezni az úgynevezett harmadosztályú besorolást. Ez a kategória azt jelenti, hogy az egyén kisegítő feladatokat végezhet a járőrtevékenység során. Például kiáshatja a robbantógödröt, kiépítheti a gyújtóhálózatot, s a járőrparancsnok utasítására a nem veszélyes robbanószerkezetek mozgatását is elvégezheti.

1595892019
Harmadosztályú tűzszerészként legalább három-négy évet kell eltöltenie a katonának, hogy másodosztályú besorolást kaphasson. Természetesen mindehhez rengeteg terepi munka, tanulás és sikeres vizsga szükséges. Másodosztályúként egyébként – a harmadosztályú jogosultságok mellett – a tűzszerész már önállóan végezhet műszeres területátvizsgálást, illetve mindenféle felderítő munkát, de a megtalált robbanószerkezethez továbbra nem nyúlhat hozzá.

A Magyar Honvédség tűzszerészeinél a szakmai karrier csúcsa az első osztályú fokozat megszerzése. Ez persze nem egyszerű, hiszen legalább négy-öt év, másodosztályú „múlt" kell hozzá, emellett pedig az összes világháborús robbanószerkezetet „betéve", a legapróbb alkatrészig ismernie kell. Mindez természetesen csak rengeteg tanulással érhető el, s maga a vizsga is nagyon nehéz, csak azoknak sikerülhet, akik tényleg felkészültek az önálló munkára. Az első osztályú tűzszerész ugyanis járőrparancsnokként komoly felelősséggel rendelkezik. Õ végzi az előkerült robbanószerkezet azonosítását, ő dönt a hatástalanítás módjáról, amelyet természetesen ő is hajt végre.

Nos, Fazekas Judit zászlós, 2000. júliusában – akkor még mint törzsőrmester – került a mostani alakulat jogelődjéhez. Mint mondja: a gimnáziumi érettségi után tett egy „rövid kitérőt" a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, ahol egy évig építőmérnökként tanult. Ekkor jött rá, hogy ez nem az ő világa, ám a katonaságtól már nem szeretet volna elszakadni, így átkérette magát a szentendrei tiszthelyettes szakképzőbe, ahol műszaki szakon végzett.

– Avatás után az alakulat kiképző részlegéhez kerültem. Abban, hogy mára sikerült elérnem az első osztályú besorolást, nagy szerepe volt első parancsnokomnak Kiss Róbert őrnagynak. Õ volt az, aki a szárnyai alá vett, s hosszú éveken keresztül a mentorom volt. Sajnos, nem élhette meg a sikeremet, hiszen három évvel ezelőtt, 2006. májusában, kiképzési feladat végrehajtása közben, Szolnokon életét vesztette – mondja Judit, majd hozzáteszi: 2001-ben szerezte meg a harmadosztályú tűzszerész vizsgáját, 2003-ban pedig a másodosztályút.

1595892019
 

Fazekas zászlós egyébként az alakulat kiképzési részlegének munkatársaként az elmúlt években különféle oktatásokat tartott az állománynak. Persze ez a beosztás arra is lehetőséget nyújtott számára, hogy ő maga is megismerhesse a mindennapi, úgynevezett közszolgálati munka során fellelhető robbanószerkezeteket. Emellett a mai kor kihívásainak is igyekezett megfelelni, hiszen a hagyományos robbanótestek, az EOD-k hatástalanítása mellett egy Angliában megtartott tanfolyamon elsajátította a terroristák által használt improvizált robbanótestek, az úgynevezett IED-k elleni védekezés ismereteit is. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoportban is használt tűzszerészrobot kezelését tanulta meg. S ezeket az ismereteket idehaza igyekezett minél több kollégájának átadni.

Mint megtudom: 2003-ban – vagyis, amikor megszerezte a másodosztályú minősítést – tudatosult benne, hogy szeretne járőrparancsnok lenni. Hat év kőkemény tanulás után idén július 19-én teljesült az álma: sikeresen teljesítette az első osztályú vizsga követelményeit. Három kollégája – Zsolnay Gábor főhadnagy, Kelemen Ferenc főtörzsőrmester és Érsek János törzsőrmester – előtt vizsgázott, akik a felkészülés során végig segítették, ám a számonkéréskor „keményen megizzasztották". De ez így volt természetes – meséli Judit.

A vizsga után egyébként felemás érzések kavarogtak a tűzszerész hölgyben. Egyrészt rettenetesen örült annak, hogy

1595892020
sikerült megvalósítania álmait, de tartott is a rá váró hatalmas felelősségtől. Hiszen ebben a beosztásban csak egyszer lehet tévedni, s az akár végzetes is lehet.

Fazekas zászlós tisztában van vele, hogy női tűzszerész járőrparancsnokok nem szolgálnak az európai államok hadseregeiben. És így, hogy ő a gyengébbik nem egyetlen képviselője a szakmának ezen a szintjén, csak még inkább arra ösztökéli, hogy munkáját a legjobb tudása szerint lássa el.

Fiatal, alig két hónapos járőrparancsnokként azon sem lehet csodálkozni, hogy Judit az eddigi összes esetére jól emlékszik. De – mint mondja – a legjobban mégis az első kirendelés maradt meg benne, márpedig annak összetett volta miatt.

Történt ugyanis, hogy a Zala megyei Pördefölde határában egy német gyártmányú, 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot fordított ki a munkagép a földből. A Fazekas zászlós vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr azonban a terület átvizsgálása során egy olyan csomagot is talált, amelyben jugoszláv útlevélmaradványok és videokazetták voltak. Ráadásul mindemellett egy csontdarabra is rábukkantak. Az ilyenkor szokásos protokoll szerint értesítették a rendőrséget, akik bűnügyi helyszínelőkkel és orvos szakértőkkel érkeztek a helyszínre. Amíg ők dolgoztak, a tűzszerészeknek várniuk kellett. Több óra telt el, közben esett az eső, hűvös volt, s a szúnyogok is „felfaltak" mindenkit. Persze aztán csak sikerült elszállítani, majd a kijelölt helyen felrobbantani a légvédelmi repeszgránátot.

Amikor a terveiről faggatom, Judit néhány pillanatig elgondolkodik, majd megfontoltan mondja: „Szeretnék belerázódni a munkába, s mindent jól végezni. Biztonságosan és úgy, hogy ne kövessek el hibát. Persze emellett az is fontos, hogy tovább képezzem magam, hiszen az első osztályú vizsgát minden évben meg kell újítani."

1595892020
 

1595892020
 

1595892020
 

1595892020
 

Fotó: Rácz Tünde és a szerző