Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország blokkolja az utánpótlást

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 23. 9:26

Egy orosz tábornok cáfolta egy amerikai katonai vezető állítását, miszerint az USA megállapodott Moszkvával az afganisztáni utánpótlás útjáról.

Moszkva nem adott engedélyt az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, hogy területén keresztül szállítsanak utánpótlást az Afganisztánban lévő csapataiknak – közölte Alekszej Maszlov hadseregtábornok.

David Petraeus tábornok, az amerikai Középső Parancsnokság vezetője a napokban egy térségbeli körút után Iszlámábádban azt állította: az Egyesült Államok megállapodott Oroszországgal és közép-ázsiai országokkal arról, hogy az utóbbiak átengedik területükön az Afganisztánba irányuló utánpótlást – erre reagált a magas rangú, orosz katonatiszt.

Maszlov hangoztatta: nincs semmilyen hivatalos dokumentum, amely ezt igazolná.

Oroszország ugyanakkor 2008 áprilisában megállapodást kötött a NATO-val arról, hogy egyszerűsítik az Oroszországon keresztül Afganisztánba irányuló, nem katonai jellegű vasúti szállítások rendjét. A légi tranzitszállítmányokra vonatkozólag pedig Oroszországnak kétoldalú egyezménye van Franciaországgal és Németországgal.

Leonyid Szazsin vezérőrnagy, katonai szakértő szerint, ha a tálib felkelők akadályozzák a szállítmányok útját Pakisztán nyugati részében, a Haibár-hágó környékén, valamint az afganisztáni Kandahárba vezető úton a pakisztáni Csaman településénél, akkor az Egyesült Államoknak és a NATO-nak nem marad más választása, mint Közép-Ázsián keresztül eljuttatni az utánpótlást. Közlekedési folyosókra van szükség, Oroszország nélkül ez a kérdés azonban nem megoldható – tette hozzá a szakértő.