Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország diplomáciai vereségéről beszélt Szaakasvili

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 8. 9:56

A grúz államfő szerint Moszkva “diplomáciai vereséggel” néz szembe egy évvel a Dél-Oszétia feletti ellenőrzésért vívott grúz-orosz villámháború után. Miheil Szaakasvili a háború kezdetének első évfordulója alkalmából pénteken este a háborúban súlyos károkat szenvedő grúz városban, Goriban mondta el a nemzethez intézett beszédét.

A politikus szerint az ország “nyugati barátainak" köszönhetően “minden eddiginél tágabbra nyílt a NATO és az Európai Unió kapuja" Grúzia előtt. A Nyugat-barát Szaakasvili egyik legfőbb célja az, hogy országa az euroatlanti integráció tagja legyen.

Szaakasvili ugyancsak a “nyugati barátok" érdemének tekinti, hogy az ötnapos háborúban aratott katonai győzelme dacára Oroszország “diplomáciai vereséget" szenvedett. Rámutatott, hogy a világ majd minden országa védelmébe vette Grúzia területi integritását, csak Oroszország és Nicaragua ismerte el Dél-Oszétia és Abházia – egyoldalúan kihirdetett – függetlenségét.

A Dél-Oszétia közelében fekvő Goriban több száz fiatal alkotott élőképet: az ország fehér-piros zászlaját jelenítették meg, további százak pedig élőláncot formáltak. Tbilisziben orosz katonai egyenruhába öltöztetett bábukat állítottak fel a Rusztaveli sugárúton, hogy így érzékeltessék a grúz területek megszállását.

Abházia és Dél-Oszétia az 1990-es évek eleje óta de facto független, de Grúzia nem hajlandó lemondani a két szakadár területről.