Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: kétséges, hogy az irániak adatokat tudnak kinyerni az elfogott drónból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 24. 17:40

Az amerikai védelmi miniszter „erősen kétli”, hogy az irániak bármilyen titkos adatot ki tudtak volna csikarni abból a pilóta nélkül amerikai robotrepülőgépből (drónból), amelyet a múlt évben fogtak el.

A kolumbiai fővárosba érkező Leon Panetta viszont aggodalmát fejezeti ki amiatt, hogy Mahmúd Ahmaedinezsád iráni elnök intenzív kapcsolatokat ápol néhány dél-amerikai kormánnyal.

„Tapasztalataim alapján kötve hiszem, hogy képesek lennének erre" – mondta Panetta a drónnal kapcsolatban.

Vasárnap a nagy hatalmú iráni Köztársasági Gárda egy magas beosztású parancsnoka kijelentette: az iráni hadsereg megépíti a decemberben elfogott drón mását. A szakértők adatokat nyernek ki az amerikai felderítő eszközből – mondta el Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, a Köztársasági Gárda repülési részlegének főnöke.

Amerikai tisztségviselők elismerték, hogy elvesztettek egy RQ–170 Sentinel típusú drónt Irán fölött, de azt mondták, az irániaknak nehéz lesz bármilyen adatot is kinyerni a szerkezetből.

Teherán elsősorban az Egyesült Államok-ellenességükről ismert baloldali vezetésű dél-amerikai országokkal – Ecuadorral, Bolíviával és Venezuelával – épített ki szoros kapcsolatokat. Panetta megjegyezte: szerinte ez a terrorizmussal összefüggő kérdéskör, ezért az egész világot aggodalommal tölti el.

Panetta Bogotában kezdte meg hétfőn dél-amerikai körútját. Kolumbiából Brazíliába és Chilébe vezet útja. Tárgyalásainak központi témaköre a drogcsempészet elleni harc.