Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: Nem állíthatók le a líbiai NATO-műveletek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 5. 15:13

Az amerikai védelmi miniszter szerint Líbiában nem állíthatók le a NATO-műveletek, amíg véget nem érnek a szárazföldi harcok. Leon Panetta erről az őt közel-keleti látogatására elkísérő újságíróknak beszélt. Az amerikai védelmi miniszter szerint a líbiaiak nem kezdhetik meg a kormányzás problémáival való küzdelmet, amíg a jelenlegi szinten folynak a harcok.

Leon Panetta közölte: úgy véli, hogy jelentős előrehaladás történt a NATO líbiai missziójában, amely jó irányba halad.

Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, aki Izraelben és a palesztin területeken tett látogatása után október 4-én, kedden Kairóba érkezett, még Izraelben közölte: kérni fogja az egyiptomi hatóságoktól Ilan Grapel szabadon bocsátását. A 27 éves izraeli-amerikai állampolgárt június 12-től tartják fogva azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkedett. Izrael ezt az állítást tagadja.

Az amerikai védelmi miniszter kairói látogatásának célja az Egyiptom és Izrael közötti feszültség enyhítése. Panetta tárgyalt Huszein Tantaui marsallal, az Egyiptomot Hoszni Mubarak elnök februári bukása óta irányító Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa vezetőjével, valamint Eszám Saraf miniszterelnökkel.

Panetta még hétfőn Tel-Avivban közölte, hogy kérni fogja Izraelt és Egyiptomot a feszültség enyhítésére, valamint az egyiptomi vezetést Grapel szabadon bocsátására. „Egyiptom gondolkodik Ilan Grapel elengedésén, főként az Egyesült Államok által a nagyobb politikai és gazdasági támogatásra tett ígéretek után" – írta szombaton a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.

Az 1979-ben békeszerződést kötött Egyiptom és Izrael között a népi felkeléssel elűzött Mubarak távozása óta feszült a viszony.

Panetta vasárnap úgy vélte, hogy Izrael „egyre jobban elszigetelődik", és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy segítsenek helyreállítani kapcsolatait Törökországgal és Egyiptommal.

Kairói tárgyalásai során Panetta nyomást kívánt gyakorolni az átmeneti katonai kormányzatra a választások megtartása és a polgári kormányzás megteremtése érdekében. A Mubarak utáni első parlamenti választás várhatóan november 28-án kezdődik Egyiptomban.

CímkékmisszióNATO