Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pekinget is aggasztják Irán nukleáris ambíciói

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 17. 6:09

Kína növekvő aggodalommal tekint az iráni atomprogramra a legutóbbi fejlemények miatt, de továbbra is ellenzi, hogy újabb büntetőintézkedéseket vezessenek be Teherán ellen – közölte kedden Jang Csie-cse külügyminiszter. A vezető kínai diplomata ezt azután mondta, hogy Pekingben egyórás megbeszélést folytatott brit kollégájával, David Milibanddel.

Jang újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy a iráni nukleáris dosszié a nemzetközi közösség egyik középponti kérdése, és Kína még mindig diplomáciai megoldást keres a válságra. Utalt rá, hogy már korábban is jelezte: véleménye szerint a szankciók nem hozhatnak alapvető változást az iráni nukleáris kérdésben, s végső soron békés tárgyalásokkal kell megoldani azt.

Kína reméli, hogy valamennyi érintett fél – vele közösen – konstruktív lépéseket tesz a helyzet romlását megelőzendő, s azon fáradozik, hogy erőfeszítéseivel fokozatos haladást érjen el a párbeszéd és a tárgyalások útján – hangoztatta a kínai külügyminiszter. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy országa szorosabb kapcsolatot tart majd fenn az érintettekkel, miközben továbbra is a kérdés diplomáciai megoldására törekszik.

Az iráni nukleáris program kezelése “valamennyiünk számára próbatétel" – állapította meg Miliband a tájékoztatón, és megjegyezte, hogy Kína jelezte fokozódó aggodalmát az ügyben. Mint mondta, Nagy-Britannia és Kína egyaránt azt szeretné, hogy Irán tartsa magát az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeihez, és szorosan együtt fognak munkálkodni azon, hogy ezt el is érjék.

A nyugati hatalmak azt szeretnék, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntető határozatokat hozna Iránnal szemben, de a vétójoggal rendelkező Kína ennek támogatására egyelőre nem mutatott hajlandóságot.