Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példát mutattak a mai katonáknak

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 10. 18:06

„Önöktől öröklődött át a mai katonák hozzáállása, szakmai tudása, amelyre lehet építkezni”, mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes szeptember 10-én Szentendrén azoknak a tiszteknek, akik 40 éves öregdiák évfolyam-találkozójukat tartották az MH Központi Kiképző Bázis laktanyájában.

Egykori alma materük falai között tartották 40. öregdiák évfolyam-találkozójukat a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán 1971-ben végzett tisztek. A létesítmény ma az MH Központi Kiképző Bázisnak (MH KKB) és a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolának (KPTSZI) ad otthont. Az ünnepélyes esemény fővédnöke dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, védnöke és házigazdája pedig Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka volt.

1595924410
A rendezvény elején Mikusi ezredes köszöntötte az összegyűlt egykori katonákat és határőröket. „Az idő megfakította a zászló színeit, de most akkor is visszakerült ide, régi otthonába", mutatott a régi főiskolai zászlóra az MH KKB parancsnoka, hangsúlyozva, hogy a laktanya falaiba beleivódott a “kossuthos" szellem és tartás. Tiszteletét és mély megbecsülését fejezte ki a megjelentek iránt, és jó időtöltést kívánt nekik erre a napra.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes szintén megköszönte a 40 éves jubileumot ünneplő katonák áldozatos munkáját, akik példamutatóan küzdötték végig katonai pályájuk mindennapjait, tanították a mai katonagenerációkat, és egyben megteremtették a Magyar Honvédség alapjait. Emlékeztetett az elmúlt negyven évben lezajlott változásokra. „Az akkor 114 ezer fős honvédség ma már csak 29-30 ezer főt számlál. A technika egy része megmaradt, a személyi, strukturális- és feladatrendszer ellenben teljesen megváltozott, hiszen mások a mai biztonsági kihívások, tagjai vagyunk a NATO-nak és az Európai Uniónak", sorolta a tábornok.

1595924410
Benkő Tibor hangsúlyozta: a megjelentek mind kiváló érzékkel kezelték a pályát, csakis tisztelet és megbecsülés jár nekik igazi katonaéletükért. „Önöktől öröklődött át a mai katonák hozzáállása, szakmai tudása, amelyre lehet építkezni", jelentette ki a Honvéd Vezérkar főnöke, hangsúlyozva, hogy a honvédségben jelenleg szolgálatot teljesítő katonák szintén kiválóan képzett, keményen dolgozó, elhivatott emberek. „Megtesznek mindent azért, hogy a Magyar Honvédség jó hírnevét tovább erősítsék", fogalmazott.

Benkő Tibor kijelentette: a jelenlegi legfontosabb cél, hogy a honvédség visszanyerje az ország védelméhez elengedhetetlenül szükséges képességeit. „Eszközöket lehet vásárolni, a képességek, az emberek azonban nem pótolhatók hónapok alatt, és a délszláv válság sem évek alatt, hanem nagyon hirtelen robbant ki a ’90-es évek elején", hívta fel a figyelmet a vezérezredes. Zárásként megköszönte a ’71-ben végzett tisztek áldozatos szolgálatát, nagyon jó egészséget kívánt nekik, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is megőrzik bajtársias szellemiségüket, összetartozásukat.

Az egykori katonák és határőrök a rövid filmvetítést, illetve visszaemlékezéseket követően egyperces néma felállás keretében hajtottak fejet azon bajtársaik előtt, akik már nem jöhettek el a találkozóra. Kossuth Lajos mellszobrának megkoszorúzása és az igazi katonai ebéd – kiváló babgulyás és pogácsa – után kötetlen beszélgetés keretében idézték fel az egykori közös éveket.

1595924411
Fotók: Galovtsik Gábor