Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Plovdivban ünnepli 100. születésnapját a bolgár légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 8. 17:28

2011-ben több légierő is jubileumot ünnepel: Törökország légiereje fennállásának 100 évfordulóját, míg a belga légierő 65. születésnapját ünnepelte idén egy nagyszabású repülőnappal. A listára ebben az évben Bulgária is feliratkozott, hiszen szeptember első hétvégéjén a plovdivi repülőtéren ünneplik a bolgár légierő 100 éves jubileumát.

A BIAF (Bulgarian International Aviation Festival) 2011. szeptember 2-án, pénteken egy tudományos konferenciával („Past, Presence and Future of the Bulgarian aviation") veszi kezdetét, továbbá hivatalos érkezőnapként 2-án érkezik meg a repülőnap résztvevőinek többsége is.

A szervezők elmondása szerint a bolgár légierő születésnapjára meghívást kapott többek között a francia, német, olasz, amerikai, orosz, lengyel, cseh és a svájci légierő is. A résztvevők listája még nem teljes, folyamatosan érkeznek a visszaigazolások. Az eddig napvilágot látott információk szerint bolgár részről bemutatót repülnek az alábbi típusok: Szu-25, MiG-21, MiG-29, PC-9M, C-27J, Mi-17, Mi-24, Bell 206, Cougar, de a bolgár légierő színe-javát megtekinthetik a helyszínre kilátogatók a statikus soron is.

A nemzetközi mezőnyből várhatóan német Typhoon, amerikai F-16-os, svéd Gripen, szerb Galeb, román C-27J és a svájci PC-7 kötelék bemutatója színesíti a programot, továbbá várják még például az oroszok visszaigazolását is a MiG-29OVT, illetve az izraeli szereplést az F-16-os típussal. A BIAF egyik fő szervezője bejelentette, hogy az előzetes tervek szerint igazi különlegességként bemutatót repül egy német Me-109-es is.