Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy offenzívába kezdtek a líbiai felkelők

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 8. 16:20

A líbiai lázadók újabb támadást indítottak a kormányerők csapatai ellen, a felkelők célja, hogy az új front megnyitásával a Moammer Kadhafi líbiai vezető hátországának számító Tripolit elérve megtörjék a több hónapja tartó patthelyzetet.

A felkelők az ország nyugati hegyvidékén található erődítményeikből kezdték meg a Tripoli irányába tartó offenzívát. Hétvégén több ezer lázadó tört ki a tunéziai határnál lévő Nafusa hegyeiből az ellenzéki központoknak számító Zavíján és Szabratán keresztül, hogy elérje a Földközi-tenger partján fekvő területeket.

Bombázás és rakétatámadás hangjai hallatszottak a Tripolitól mintegy 80 kilométerre lévő Bir el-Ganám város környékéről szombaton, ahol a nap folyamán a lázadó erők tankjai csaptak össze Kadhafi csapataival. Később szemtanúk romba dőlt épületekről számoltak be, amelyek feltehetően a NATO légicsapásaiban semmisültek meg, továbbá a kormányerők három füstölgő harckocsiját észlelték.

A lázadók abban bíznak, hogy sikerül áttörést elérniük Líbia nyugati részén, miután a NATO öt hónapja tartó légicsapásai ellenére sem voltak képesek átvágni a kormányerők frontvonalait az ország középső részén. „(Kadhafi) most csak védekezni tud ellenünk. A fő célállomásunk Tripoli, de nem ugorhatunk közvetlenül oda. Lépésről-lépésre haladunk" – mondta Dzsuma Ibrahim, a felkelők parancsnoka.

A felkelők Líbia keleti felét tartják kézben, míg a Kadhafi-rezsim az ország nyugati területeit irányítja – bár a felkelőknek itt is vannak hadállásaik.