Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin is meghívást kapott a NATO-csúcsra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. január 23. 19:34

Meghívta Jaap De Hoop Scheffer NATO-főtitkár Vlagyimir Putyin orosz elnököt a szövetségi tagországok állam- és kormányfőinek áprilisi találkozójára – jelentette be a szervezet szóvivője szerdán Brüsszelben.

Jaap De Hoop Scheffer Bukarestben mindazon problémákról tárgyalásokat szeretne folytatni az orosz államfővel, amelyekben a NATO és Moszkva között jelenleg nincs egyetértés. Orosz részről még nem érkezett válasz a meghívásra – tette hozzá James Appathurai szóvivő.

Putyin utoljára hat évvel ezelőtt vett részt NATO-találkozón, amikor hivatalosan új alapokra helyezték a szövetség és Moszkva kapcsolatát.

Az orosz elnök hivatalos volt a NATO tavalyelőtti rigai csúcstalálkozójára, de végül nem vett részt az értekezleten.

A Magyarországot is tagjai között tudó 26 tagú szövetség és kelet-európai partnere között az elmúlt években fagyosabbá vált a viszony. Élezte a helyzetet, hogy Oroszország felmondta az európai hagyományos fegyverekről szóló nemzetközi szerződést, és felújította a járőrözést az Atlanti-óceán északkeleti részén, illetve hogy az Egyesült Államok – orosz ellenkezés dacára – a volt kelet-európai kommunista blokk néhány országába kívánja telepíteni rakétavédelmi rakétarendszerét.

Legújabban Koszovó függetlenségének várható kimondása okoz nézeteltérést a felek között, jóllehet az albánok lakta szerbiai tartományban közösen segítenek fenntartani a nyugalmat.

Putyin egyébként várhatóan már csak ügyvivő elnökként látogat az április 2-4-i bukaresti csúcsra. Március elején ugyanis elnökválasztást tartanak Oroszországban, amelyen ő már nem indulhat, bár miniszterelnökként később valószínűleg visszatér a politikai vezetésbe.