Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radarrendszert telepít Törökországba a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 2. 20:53

Törökországba telepítik a NATO korai előrejelző radarrendszerét – közölte szeptember 2-án, pénteken a török külügyminisztérium. A katonai szövetség úgy döntött, új védelmi rendszert épít ki a ballisztikus rakéták jelentette fenyegetéssel szemben, és ez a munka a végéhez közeledik – mondta a török külügyi szóvivő. Várhatóan egy amerikai radarrendszert telepítenek Törökországba – közölte a török külügyi tárca.

A NATO tavaly novemberben elfogadott, a következő évtizedre szóló új stratégiai koncepciója tartalmazza az európai lakosság és terület számára kialakítandó rakétavédelmi rendszer tervét.

Dmitrij Rogozin, a NATO-hoz delegált orosz küldött azt mondta, a törökországi radarrendszer nem jelentene “közvetlen fenyegetést az orosz stratégiai nukleáris erőkre". Az orosz diplomata ugyanakkor megjegyezte, ez az elképzelés is azt jelzi, hogy az Egyesült Államok a fogadkozások dacára – miszerint együtt fog működni Moszkvával – folytatja a rakétavédelmi pajzsra vonatkozó terv megvalósítását.

Moszkva azt hangoztatja, hogy a NATO légvédelmi rendszere fenyegetheti Oroszország biztonságát, ha úgy építik ki, hogy lelőhetik az orosz atomrakétákat. A Kreml egy közös rakétavédelmi rendszer kifejlesztése mellett érvel, és garanciákat követel arra, hogy nyugati katonai szövetség légvédelmi rendszere nem Oroszország ellen fog irányulni.