Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen derűlátó az Oroszországgal való kapcsolatok ügyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 6. 19:33

Oroszország és a NATO Szentpéterváron és Párizsban közösen szándékozik kipróbálni a közlekedési infrastruktúra terrorakciók elleni védelmére közösen kidolgozott rendszert – jelentette be július 5-én, kedden Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A szentpétervári haditengerészeti akadémián tartott előadásában Rasmussen igen derűlátóan nyilatkozott az észak-atlanti szövetség és Oroszország együttműködésének jövőjéről, noha hétfőn a Szocsiban tartott közös tanácsülésen nem sikerült előrelépést elérni az orosz felet leginkább aggasztó kérdésben, az európai rakétavédelem terén való együttműködésben.

Rasmussen sokat ígérőnek minősítette azt az orosz javaslatot, hogy hozzanak létre közös központokat a ballisztikus rakéták általi fenyegetés csökkentésére, a két fél reagálásának koordinálására.

Hangsúlyozta, hogy az európai rakétavédelem lényegében védelmi jellegű lesz, és újra megerősítette, hogy a NATO nem jelent semmiféle fenyegetést Oroszországra nézve.

Oroszország jogilag kötelező garanciákat követelt arra, hogy a NATO légvédelme nem irányul ellene, de ettől a szövetség elzárkózik, s e téren sem történt hétfőn előrelépés.

Rasmussen a tanácsülés másik fő témájával, Líbiával kapcsolatban Szentpéterváron leszögezte: nem létezik katonai megoldás a helyzetre, ezért politikai rendezést kell találni, és az ország jövőjét magának a líbiai népnek kell meghatároznia.

Hangsúlyozta: Kadhafi távozásának a NATO megítélése szerint nincs alternatívája, csak így valósulhatnak meg a líbiai nép legitim vágyai. Kadhafi távozását követően pedig garantálni kell a demokráciába való békés átmenetet.

„A NATO azt szeretné, ha Kadhafi távozása után az ENSZ venné át a líbiai biztonság garantálását szolgáló erőfeszítések vezetését, az észak-atlanti szövetség a Kadhafi utáni időben nem kíván vezető szerepet vállalni" – mondta.

Szólt arról is, hogy a NATO-nak nincsenek tervei az Északi-sarkra vonatkozóan, de hozzátette, hogy a szövetség több tagállamának vannak saját érdekei és saját tervei a térséggel kapcsolatban. „Reméljük azonban, hogy minden érdekelt ország békés úton halad, hogy legyőzze a kihívásokat, amelyekkel szembekerülhet" – mondta.

Végül leszögezte: a NATO és Oroszország együttműködésének előnyei kézenfekvők, mindkét fél sokat nyerhet az együttműködéssel, viszont nem nyerhet a szembeállással, és a partnereknek jó esélye van „olyan fényes jövő felépítésére, amilyen fényesek a szentpétervári fehér éjszakák."