Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rejtett megközelítés és épületharc

Szöveg: Szűcs László |  2007. december 5. 14:09

Magyarok, olaszok és szlovének. Három nemzet katonái, akik lassan egy évtiezede egy közös, nemzetközi alakulatként dolgoznak együtt. Az MLF, vagyis a többnemzeti szárazföldi kötelék tavaly fél éves missziót teljesített Koszovóban, parancsnokuk pedig a napokban Magyarországon tartózkodik.

A Multinational Land Forces (MLF), vagyis a többnemzeti szárazföldi
kötelék szlovén-olasz-magyar modulokból álló, nemzetközi alakulat. Az
1998-ban, háromoldalú kormányközi megegyezés aláírásával létrehozott
dandár magyar modulját a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár
lövészzászlóalja, illetve az alakulat törzsének kijelölt részei
biztosítják.Az MLF olyan, készenlétben lévő nemzetközi dandár, amely humanitárius és kutató-mentő feladatokra, illetve békefenntartó és béketeremtő műveletekre alkalmazható egész Európa területén. A többnemzeti szárazföldi kötelék egyébként 2006-ban már részt vett egy nemzetközi békefenntartó misszióban is. A magyar, az olasz és a szlovén katonák a koszovói Pec városában és környékén tevékenykedtek fél éven keresztül.

1595871298
"
A háromoldalú megállapodás értelmében, minden résztvevő nemzet saját országában készül egy esetleges alkalmazásra. A magyar modul felkészítése is rendszeres, a katonák számára december első hetében békefenntartói feladatok gyakorlását írtuk elő, s ezt a tevékenységet a városi körülmények közötti teendőkkel nehezítettük" – tudtuk meg Frankó Imre a debreceni lövészzászlóalj parancsnokhelyettesétől.
Amikor a városharcot gyakorolják, a „Bocskaisok" mindig Hajdúszoboszlón, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlópályáján tevékenykednek. Az itteni „ mini romváros" ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy egy esetleges éles helyzetben alkalmazandó teendőket gyakorolni lehessen.

A debreceni zászlóalj december 5-i kiképzését megtekintette Paolo Domenico Serra dandártábornok, az MLF augusztusban kinevezett parancsnoka is. A tábornok, a parancsnoki teendők átvétele óta első alkalommal látogatta meg a többnemzeti dandár magyar modulját. Az olasz tábornokot Hajdúszoboszlón Kovács József dandártábornok, a debreceni alakulat parancsnoka fogadta.

“Mivel a kiképző bázis méretei miatt egyszerre csak egy század tevékenykedhet a romvárosban, az MLF parancsnoka

1595871298
ezen napon a lövészzászlóalj harmadik századának felkészítésébe nyerhetett bepillantást.
A kiképzés során a lövészkatonák munkáját a felderítő zászlóalj egy szakasza is segítette" – árulta el Frankó őrnagy, hozzátéve: az ő feladatuk egy éles bevetés esetén is a lövészek felderítő képességének erősítése.
A mini romvárosban tartott kiképzés első fázisában egyébként egy gyalogjárőr tevékenysége, egy körözött személy elfogása és a rendőrségnek történő átadása, valamint fegyveres csoport feltartóztatása szerepelt. Emellett pedig még egy épület rejtett megközelítését, és átkutatását is megnézhette Hajdúszoboszlón az MLF parancsnoka.

“A látottak alapján elmondhatom, hogy a magyar állomány jól felkészült, s az MLF másik két tagországának katonáival együtt bármikor készek egy újabb nemzetközi misszió végrehajtására “– mondta Serra tábornok a kiképzési foglalkozás után, a felsorakozott debreceni katonáknak.