Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezetek a parkolóban és a homokozóban

Szöveg: Szűcs László |  2011. augusztus 3. 9:10

A 30. héten, azaz július 25-31. között 68 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 29 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1580 bejelentést kaptak.

Július 25-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljához kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. A terület felújítása közben ugyanis világháborús robbanószerkezetet találtak az „E" kapuhoz vezető út mellett. A FRAG–20-as típusú bombát a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállította el a helyszínről, majd semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási helyen.

Ugyanezen a napon Sümegen is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A várhoz vezető turistaút mellett bukkantak egy világháborús robbanószerkezetre az arra járók. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 125 milliméteres gyakorló gránát került elő, amely robbanóanyagot nem tartalmazott. A szaknyelven nem robbanótestnek hívott eszközt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Július 26-án Úrhidáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy 7201-es számú összekötő út mellett – földmunkák közben – több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A helyszínre küldött tűzszerész járőr – Szalai Attila zászlós vezetésével – három darab 76 milliméteres repeszromboló gránátot, két darab 76 milliméteres, űrméret alatti páncéltörő gránátot, egy darab RG–42-es típusú kézigránátot, egy géppuska tárat, valamint három kilogramm vegyes gyalogsági lőszert talált, melyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Július 27-én Győrbe kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ahol, a bővítési munkálatokat folytató autógyár területén, ismét több, második világháborús robbanószerkezet került elő – hasonlóan, mint az elmúlt hetekben több alkalommal is. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr ezúttal egy 40 milliméteres légvédelmi repeszgránátot, egy 40 milliméteres páncéltörő gránátot, valamint négy darab 40 milliméteres gránáthüvelyt talált. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Július 28-án Tatára riasztották a honvédség tűzszerészeit. Az Öreg-tó partján található egyik étterem parkolójában ugyanis világháborús robbanószerkezetet találtak. Mint a tűzszerészek megállapították, egy 85 milliméteres páncéltörő gránát került elő a földmunkák következtében. A veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a helyszínről elszállította és a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Július 29-én Kiskőrösön, az Izsáki úton található MÉH-telepen bukkantak világháborús robbanószerkezetre a fémhulladék között. A 85 milliméteres repeszgránátot a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Július 31-én Simontornyára kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Mátyás Király úton található egyik játszótéren, a homokozóban második világháborús robbanószerkezetet találtak. Az F1-es típusú kézigránátot a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről.