Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Róma katonai műveletet indít az olaszok evakuálására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 25. 18:53

Az olasz kormány katonai akciót készített elő, hogy „kimenekítse a Líbia délkeleti részében” rekedt, élelem nélkül maradt állampolgárait – közölte pénteken Ignazio La Russa olasz védelmi miniszter. „Információink szerint alapvető ellátás nélkül maradt olaszok vannak Líbia délkeleti részében; ki fogjuk őket menekíteni” – mondta a miniszter a Sky TG-24 nevű olasz televíziónak.

„Azt gondolom, hogy azonnal meg kell indítani egy kimenekítési akciót. A Farnesina jóváhagyását várom" – mondta az olasz külügyminisztériumra utalva, s hozzátette, hogy az illetékes tábornokokkal már egyeztette az akció lehetséges módozatait.

La Russa emlékeztetett rá, hogy már Líbia partjainál cirkál két olasz hadihajó, amelyeket a válság miatt küldtek oda.

A hadsereg két C-130-as szállító-repülőgépe csütörtök este 141 embert, többségében olasz állampolgárokat hozott el Líbiából, ahol még mintegy 400 olasz tartózkodik a korábban ott élt mintegy másfélezerből.

Az olasz védelmi miniszter azt is mondta, „országának az Európai Unióval együttműködve mindent meg kell tennie azért, hogy Líbiában tiszteletben tartsák az emberi jogokat, véget érjenek az erőszakcselekmények, és a líbiai nép lehetőséget kapjon önállóan dönteni saját jövőjéről".

“Olaszország az első vonalban van, de Európának konkrét támogatást kell adnia."  A miniszter megismételve kormányának azt az állítását, miszerint Róma „nem képes egyedül kezelni egy Líbiából esetleg rázúduló bibliai léptékű exodust", menekültáradatot.