Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sérült mentése, robbantásra reagálás – kiképzések Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Czeglédi Mihály százados, Török Péter hadnagy, Kázmér László hadnagy |  2011. október 15. 6:02

Folyamatosak a kiképzések az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. A hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj alegységei októberben sikeresen hajtották végre feladataikat, legutóbb a századok közel egy időben töltötték meg a sándorfalvi gyakorlóteret.

1595925958
A törzstámogató század foglalkozásainak célja egy mögöttes zászlóalj harcálláspontjának telepítése volt. A 14 kilométeres menetgyakorlat után a célterületre megérkező állomány a teherautón szállított anyagokból kiépítette és berendezte a vezetési pontot. Felállítottak egy beléptető rendszert is, ahol állandó szolgálatot teljesítettek. Az állomány ezen a gyakorlaton is bizonyította, hogy képes feladatainak magas szintű ellátására.

Az 1. lövészszázad harcászati gyakorlata az algyői Tisza-hídnál kezdődött egy tíz kilométeres biztosított menettel. A parancsnoki eligazítás után a rajparancsnokok meghatározták a katonák egyéni tüzelési szektorait, majd megkezdődött az álcázás mesterséges és természetes anyagokból.
A század táborának felállítása után a rajok járőrözési feladatot kaptak, amit a kiképzés hatásfokának növelése érdekében paintball fegyverekkel hajtottak végre. A „tűzharcban" megsérült katonák kimenekítéséről a rajparancsnokoknak kellett gondoskodniuk. A körlet biztosításával töltött éjszaka után ellenőrző – felmérő foglalkozás következett, ahol a rajok számot adtak az előző nap elsajátított harcászati fogásokról.

1595925959
A 2. lövészszázad a dandár egészségügyi központ kijelölt állományával közös kiképzést hajtott végre, ahol oszlop- és konvojbiztosítási feladatokat gyakoroltak. A három napos foglalkozás keretében a két alegység katonái kicserélték és mélyítették a már meglévő ismereteiket. A foglalkozásvezetők afganisztáni tapasztalataikat felhasználva színvonalas felkészítést vezettek le a résztvevőknek.

A katonák begyakorolták az alapvető oszlopbiztosítási feladataikat, és elsajátították a C-IED (rögtönzött robbanó eszközök elleni tevékenység) alapjait, az alapvető ön- és kölcsönös segítségnyújtási módszereket, a harcjárműből való sérült mentésének és a sérült technikai eszköz vontatásának mikéntjét is. A gyakorlók olyan összetett feladatokkal is foglalkoztak, mint a lesállásra, támadásra illetve az IED robbanásra való reagálás. Az egészségügyi szakállomány két részre vált: az egyik az oszlopok közvetlen egészségügyi biztosítását látta el, a másik pedig a táborban folytatta az imitált sérültek ellátását.

Kiegészítő éjszakai foglalkozásként a század harcjármű vezető állománya éjjellátóval hajtott végre vezetést, míg a harcjármű irányzók a sötétben használatos eszközökkel kapcsolatos ismereteiket mélyítették tovább.

A zászlóalj alegységei kiképzésüket a téli hónapokban folytatják tovább.