Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Speciális háborús gyakorlatot tartottak az amerikaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 10. 8:31

A Pentagon “gazdasági hadgyakorlatot” tartott, amelynek során nem lövedékekkel és rakétákkal vívott háborút szimuláltak, hanem azt, hogy egy nemzetközi gazdasági háborúban miképpen béníthatják meg idegen hatalmak az Egyesült Államokat – jelentette a Politico hírportál.

A maga nemében első ilyen eseményen – a Maryland állambeli Ft. Meade-ben – a részvevők egy nagy, V-alakú asztalnál ültek, amely felett videomonitorok sokasága tájékoztatott a gazdasági mutatók állásáról.

A kétnapos “gazdasági hadgyakorlat" szereplői nem katonák, hanem fedezeti alapok menedzserei és befektetési szakértők voltak, akik a Pentagon meghívására olyan forgatókönyveket játszottak végig, amelyek a világ vezető gazdasági hatalmai közötti erősorrend megváltozásához vezethetnek. A Pentagon és az amerikai hírszerzés megfigyelői minden lépést és reakciót gondosan rögzítettek.

A végeredmény kijózanító volt az Egyesült Államokra nézve. A legügyesebb “harcosnak" Kína bizonyult, amely csaknem minden szinten erősíteni tudta pozícióját a nemzetközi gazdasági vetélkedésben.

Az Egyesült Államok ugyan továbbra is a világ vezető gazdasági hatalma maradt, de helyzete erősen megrendült az Oroszországgal vívott gazdasági ütközetekben.

A márciusban megtartott gazdasági hadgyakorlat arról szólt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni világban mennyi fenyegetés érheti Amerika vezető pozícióját, köztük több olyan, amelyet nem a harcmezőkön lehet elhárítani. Mint az egyik résztvevő, Paul Bracken, a Yale Egyetem professzora rámutatott: ez a virtuális háborús játék nem a jövő előrejelzéséről szólt, hanem inkább azokról a kérdésekről, amelyeket végig kell gondolni.

Egy másik résztvevő megvilágította: a Pentagont azért érdekli a globális tőkeáramlás helyzete, mert a pénzügyi krízisnek súlyos következményei lehetnek a valós világban, például összeomolhatnak államok. Történtek már zavargások Nagy-Britanniában és a Balkánon.

A gazdasági hadgyakorlaton öt csoport vetélkedett: az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Kelet-Ázsia, valamint az összes többi állam, és mindegyik csoport a gazdasági dominancia megszerzéséért küzdött. A lehetséges forgatókönyvek között szerepelt például Észak-Korea összeomlása, a kínai-tajvani vita elmérgesedése vagy az, hogy Oroszország manipulál a földgázárakkal. A Pentagon szakértői látni akarták, ki kinek ad hitelt, melyik állam milyen lépésekre hajlandó, ki hagyná elbukni Észak-Koreát.

A játék végső győztese Kína volt, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok és Oroszország sok egymást gyengítő lépést tett, amiből Peking húzott hasznot.