Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szárazföldön mértek csapást szomáliai kalózokra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 15. 20:53

Az Európai Unió kalózkodás elleni egysége első ízben támadta kalózok állásait a szomáliai partvidéken – jelentették be május 15-én, kedden az Atalanta művelet brüsszeli központjában.

A „pontos és arányos" csapásmérés a levegőből történt, az abban részt vevő összes egység sértetlenül visszatért az Afrika szarva körül járőröző hadihajókra. A légi felderítés első információi szerint a támadás, amely a kalózok közelebbről meg nem nevezett logisztikai létesítményei ellen irányult, nem követelt áldozatokat.

Az EU Atalanta műveletének keretében 2008 óta rendszeresen 5-10 hadihajó tartózkodik a szomáliai partok közelében, hogy elrettentse a kalózokat a kereskedelmi hajók megtámadásától, illetve hogy védő kíséretet biztosítson a humanitárius jellegű tengeri szállítmányok célba juttatásához.
Az uniós országok külügyminiszterei márciusban állapodtak meg abban, hogy 2014 decemberig meghosszabbítják a műveletet, valamint hogy korlátozott mértékben lehetővé teszik a kalózok szárazföldi objektumai – üzemanyagraktárai, hajói, teherautói, illetve más, a tengerparton tárolt eszközei – elleni csapásokat is. Ezek a csapásmérések történhetnek akár hadihajókról, akár haditengerészeti repülőgépekről. Amiben nincs változás, az az, hogy az EU-országok katonái nem léphetnek a szárazföldre Szomáliában a műveletek végrehajtása során.

Duncan Potts ellentengernagy, az Atalanta parancsnoka szerint az új felhatalmazás birtokában hatékonyabban lehet nyomást gyakorolni a kalózokra, és sikeresebben lehet őket elrettenteni a tengeri fosztogatástól.