Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az együttműködés újabb lendületet vesz

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 15. 21:27

Napjainkban a régiók szerepe megnőtt, és különösen igaz ez térségünk minden típusú regionális jellegű együttműködésére. Nekünk, jelenlevőnknek ezt különösen éreznünk kell, hiszen hasonlóak történelmi gyökereink és hagyományaink – mondta dr. Szarka Gábor május 15-én, kedden Budapesten, a Hotel Hadikban. A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a Visegrádi Együttműködés keretében működő humánpolitikai munkacsoport soros ülésén vett részt.

1595935820
„A Visegrádi Négyek együttműködése újabb és újabb lendületet vesz, közös érdekek és értékek mentén közelítjük meg a témát, a közös célok elérését nem a kötelező döntések, hanem a közös kezdeményezés és hajlandóság segíti" – fogalmazott a munkacsoport ülését megnyitó beszédében Szarka Gábor.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke hozzátette: a legutóbbi, áprilisi vezérkarfőnöki, illetve a tíz nappal ezelőtti miniszteri V4-es találkozókon a tárcák politikai és katonai vezetői deklarálták az együttműködés folytatását, bővítését, a közös képességfejlesztés kibontakoztatását.

Szarka Gábor kiemelte: a V4-ek szektorális együttműködése keretében a védelmi minisztériumok 1997 óta folyamatosan működtetik a humánpolitikai kérdésekkel foglalkozó munkacsoportot. A közös megbeszélések során lehetőség nyílt megismerni a tárcák, a haderők humánpolitikai és személyzeti stratégiáját, szervezetét, működését és nehézségeit.

1595935821
„Magyarország kormánya célul tűzte ki, hogy a Magyar Honvédséget minden tekintetben alkalmassá tegye alapvető kötelességének teljesítésére, a haza védelmére és az önkéntes kötelezettségvállalásokon, felajánlásokon alapuló nemzetközi feladatok ellátására. Ennek érdekében vált szükségessé az új − a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását szolgáló − humánstratégia kidolgozása" – mondta a kabinetfőnök.

Szarka Gábor ezt követően szólt az új humánstratégia szellemiségéről. Mint kiemelte: az új rendszer nem csupán a régi modell javítása, hanem egy vadonatúj és modern rendszer, amely gyökeresen át fogja alakítani a Magyar Honvédség szolgálati kultúráját.

„Számunkra a legfontosabb érték az ember" – fogalmazott Szarka Gábor, aki szerint az átállás természetesen nem megy egyik napról a másikra, mert nagyon alapos és körültekintő munkát igényel.

A Visegrádi Együttműködés keretében működő humánpolitikai munkacsoport május 14–17. közötti, budapesti soros ülésének célja a kölcsönös tájékoztatás a részt vevő országok humánpolitikai rendszerében beállt változásokról. Az országok képviselői bemutatják tárcáik jövőbeni humánpolitikai irányvonalait, valamint tájékoztatást nyújtanak az ezek megvalósításához szükséges erőforrásokról.