Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbekkel csaptak össze a KFOR katonái Észak-Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 2. 18:43

Helyi szerbekkel csaptak össze a KFOR katonái június 1-jén, pénteken Észak-Koszovóban annak kapcsán, hogy a nemzetközi erő fegyveresei tavaly emelt barikádokat távolítottak el Rudare térségében.

Belgrádi sajtójelentések szerint négy vagy öt szerb és egy KFOR-katona sebesült meg, mivel a nemzetközi erő egységei könnygázt és gumilövedékeket vetettek be az őket kövekkel dobáló több száz szerb ellen. A dpa német hírügynökség két német NATO-katona megsebesüléséről adott hírt.

Az incidenst az váltotta ki, hogy a KFOR katonái páncélozott járművekkel és szögesdrót akadállyal lezártak egy hidat és el akartak bontani egy útzárat. A szerbek erre kövekkel kezdték dobálni őket.

Uwe Nowitzky ezredes, a KFOR szóvivője elítélte a szerbek fellépését. Kijelentette, hogy a KFOR nem engedi súlyosabbá válni a helyzetet, s kész olyan mértékben erőt alkalmazni, hogy fenntartsa a biztonságot. A barikádok eltávolítására a katonák és a civilek mozgásszabadságának biztosításához van szükség – jelezte.

A Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét elutasító, a terület északi részén élő szerbek nem fogadják el a pristinai albán hatóságokat, s tiltakoznak az ellen, hogy azok hatalma kiterjedjen Észak-Koszovóra. Ezért építették a múlt év végén a KFOR és az albán rendőrség mozgását akadályozó útzárakat.