Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatban az NRF 13. váltása

Szöveg: Kátai Róbert |  2009. július 2. 8:02

Ünnepélyes keretek között, sorakozón adta át a NATO Reagáló Erők (NATO Responce Forces- NRF) 12. váltásának nemzeti támogató eleme feladatait a következő váltásnak Kaposváron. A MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred alakulóterén felsorakoztak mind a szolgálatot leadó, mind az azt felvevő váltás nemzeti támogató elemének katonái.

A most szolgálatba lépő váltásban is a logisztikai ezred katonái látják el a nemzeti támogatási feladatokat, mint ahogy korábban is tették, szinte az összes NRF váltás során.
A 2002-es prágai NATO csúcson életre hívott kezdeményezés célja, hogy egy folyamatosan harca kész, a világ bármely pontján bevethető erő álljon a szövetségesek rendelkezésére, ha a helyzet úgy kívánja.

1595888748
A 2006-os, rigai csúcsértekezleten 100 %-ban feltöltöttnek és harcképesnek nyilvánított haderőbe, amelynek létszáma megközelítőleg 25.000 fő, a Magyar Honvédség váltásonként eltérő képességeket, alegységeket ajánlott, illetve ajánl fel. Ezen alegységek logisztikai biztosítása a nemzeti támogató elem feladata, amely elem felállítása és működtetése az első váltás óta szinte kivétel nélkül a logisztikai ezred felelőssége.

A frissen szolgálatba állt váltás fő ereje az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj (ABV felderítő szakasz), az MH Honvéd Egészségügyi Központ (Mikrobiológiai laboratórium), az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred és az MH Pápa Bázisrepülőtér (Légi hadműveleti tervező csoport) katonáiból tevődik össze.
A most szolgálatba lépett erők nemzeti támogató elemét egy támogató szakasz, egy egészségügyi részleg, egy élelmezési ellátó csoport, és egy közlekedéstervező csoport alkotja. Ezen kívül a logisztikai ezred állományából kerülnek ki a 13. váltásban szolgálatot ellátó mikrobiológiai laboratórium gépjárművezetői, illetve a törzsben is több beosztás betöltésére az alakulat lett elkötelezve, maga a parancsnok is az ezred katonája, Móring Endre őrnagy.

Az átadás-átvételen felsorakozott a 12. és a 13. váltás nemzeti támogató elem katonáinak Ilyés Zsolt mk. alezredes, a nemzeti támogató zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy a feladatuk felelősségteljes, késznek kell lenniük bármikor arra, hogy induljanak. A szolgálatát leadóknak megköszönte az elmúlt fél év munkáját, a szolgálatukat most kezdőknek pedig sok szerencsét kívánt az elkövetkezendő időszakra.

1595888748