Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szupermaraton katonákkal

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 22. 11:05

A hagyományoknak megfelelően, nemzeti ünnepünkön, október 23-án érkezik Budapestre a 19. Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton mezőnye. Az indulók öt nap alatt több mint háromszáz kilométeres távot teljesítenek.

Vasárnap reggel Bécsből, a Práterben található Ernst Happel stadionból rajtolt el az idei, immár 19. szupermaraton mezőnye. A versenyre – mint minden esztendőben – idén is rekordszámú nevezés érkezett: 55 egyéni induló, 130 váltócsapat, 100 kerékpáros és 10 görkorcsolyázó vágott neki az összesen 320 kilométeres távnak.

1595881010
Az első napi 92 kilométeres szakasz Pozsonyig tartott, innen másnap reggel, Győr felé vette útját a mezőny. A Kisalföld „fővárosáig" egészen pontosan 83,5 kilométert kellett teljesíteniük a versenyzőknek. A harmadik napon a tatai olimpiai edzőtáborban volt a befutó, ekkor 63,4 kilométert futottak a résztvevők. Október 22-én Budakeszin ér véget a szakasz, ez a táv egészen pontosan 59,7 kilométer.

A verseny utolsó napján pedig a szokásoknak megfelelően Budapestre érkezik majd a mezőny, kicsivel több mint 21 kilométer megtétele után a Kós Károly sétányon lesz a befutó. Idén ez a táv egyben egyéni félmaraton is az erre vállalkozó sportkedvelőknek.

Természetesen mint mindig, idén is részt vesznek katonasportolók a nemzetközi versenyen. Bécsből összesen 24 katona csapat vágott neki a szupermaratonnak, ezek közül négy osztrák. A 20 magyar katonacsapatból kettőben csak hölgyek futnak, 18 pedig az erősebbik nem képviselőiből áll. A szabályok szerint az öttagú csapatokból minden nap négy versenyzőnek futnia kell, az ötödik az úgynevezett tartalék. Az utolsó napon – vagyis a Budakeszi-Budapest – távon valamennyi csapattagnak teljesítenie kell a 21 kilométert.

Érdekesség, hogy a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyik csapata – az alakulattól összesen két „team" indult a versenyen – azt vállalta, hogy gyakorló egyenruhában és bakancsban futja végig a távot. Ilyen felszereléssel – egészen pontosan sivatagi egyenruhában – először 2004-ben Isaszegi János mérnök vezérőrnagy teljesítette a szupermaratont.

A tábornok, aki a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka, idén egy újabb rekordkísérletre vállalkozott. Az utolsó napon ugyanis gyakorló egyenruhában és repeszálló mellényben vág neki a félmaratoni távnak. A 19 kilogrammos pluszsúly miatt egy órával a mezőny előtt rajtolhat el.

1595881010
1595881011

Fotók: www.szupermaraton.hu

Címkékolimpiasport