Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadás a kalózok ellen

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 19. 10:34

Egy indiai fregatt egy fegyveres incidens során elsüllyesztette a szomáliai kalózok egyik „anyahajóját” az Ádeni-öbölben. Mint ismeretes, a térségben rendkívül megszaporodtak a támadások az elmúlt években, így nemzetközi fellépésre van szükség.

A kalózok egy ideig csak a partokról indulva támadtak, később azonban teher vagy halászhajónak álcázott un. „anyahajókat" hoztak létre, melyekről a nyílt tengeren indították a gyors, felfegyverzett motorcsónakokat. Egy ilyen egységet süllyesztett most el az indiai haditengerészet INS Tabar nevű fregattja.

A szomáliai kalózok tevékenysége komolyan veszélyezteti a világkereskedelmet, így hatékony beavatkozásra van szükség.

Sok más ország egységeihez hasonlóan már az indiai hadihajók is megjelentek a térségben, hogy védelmezzék saját kereskedelmi hajóikat.

A kalózok nem ijedtek meg a hadihajóktól sem, ezt bizonyítja, hogy a közvetlen közelükben is hajtottak végre rajtaütéseket. Az orosz Ria Novosztyi hírügynökség értesülései szerint a kalózhajó megpróbált nekimenni az indiai fregattnak, amikor az megközelítette és megállásra szólította fel. A nagy tűzerejű INS Tabar hadihajó végül gond nélkül elsüllyesztette a szomáliai „anyahajót" a rajta található kisméretű, a támadásokhoz használt motorcsónakokkal együtt. Az indiai hadihajó fedélzetén senki sem sérült meg az incidens során.

Az INS Tabar rakétás fregatt a Talwar-osztályba tartozik, mely az orosz Krivak III-osztály módosított változatának tekinthető. A hajó vízkiszorítása teljes feltöltöttség esetén 4035 tonna, hossza 124,8 méter, legnagyobb szélessége 15,2 méter, a merülési mélysége pedig 4,5 méter. A hajó hagyományos, gázturbinás meghajtású, a két DS-71-es turbina darabonként 9000 LE teljesítményt ad le, a két DT-59-es pedig egyenként 19,500 LE teljesítményt szolgáltat. A maximális sebesség 30 tengeri mérföld/óra, mellyel 1600 tengeri mérföld megtételére alkalmas. A gazdaságos, 14 mf/óra sebesség mellett viszont ez az érték 4850-re emelkedik.