Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kirúgták az eljárás alá vont tűzszerészt

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. november 19. 12:00

Azonnali hatállyal leszerelte és elbocsátotta a Magyar Honvédség állományából a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke azt a hivatásos tűzszerész katonát, akit a katonai ügyészség előzetes letartóztatásba helyezett lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt.

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljnál folytatott rendszeres belső ellenőrzések egyike feltárta, hogy lőszer- és robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja merült fel. – áll a Honvédelmi Minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az ellenőrzés eredményéről értesítették a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalát, akik más nyomozó hatóságokat bevonva haladéktalanul megkezdték az ügy felderítését. A nyomozás során megerősítést nyert, hogy a tűzszerész alakulat egyik hivatásos katonája alaposan gyanúsítható lőszerrel és a robbanóanyaggal való visszaéléssel, továbbá, hogy ugyanez a személy összefüggésbe hozható a IV. kerületi MSZP-irodánál történtekkel.

A katona lakásán tartott házkutatás során lőszert és robbanóanyagot találtak, ezért a házkutatást követően őrizetbe vették. Ugyanezen házkutatás alkalmával a gyanúsított személy számítógépében megtalálták azt a – Molnár Sándor ezredes, volt tűzszerész-parancsnok nevében írt hamis – levelet, amely egy napilapban is megjelent, és amely mind a Magyar Honvédséggel, mind a tűzszerész alakulattal kapcsolatban súlyos, de valótlan vádakat fogalmazott meg.

A gyanú megalapozottsága és cselekmény súlya miatt a HM Honvéd Vezérkar főnöke a gyanúsítottat azonnali intézkedéssel elbocsátotta a katonai szolgálatból.