Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thai fregattokat modernizálhatnak a svédek

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Defense-Aerospace |  2011. június 7. 20:45

A Thai Királyi Haditengerészet a svéd Saab céggel kötött szerződést két Naresuan-osztályú fregattjának modernizációjáról. A szerződés értelmében, amelynek ellenértéke közel 74 millió dollár, a két fregatt felújítási munkálatai 2011 végéig megkezdődnek és a tervek szerint 2014 végéig fejeződnek be.

A szerződésben foglaltak szerint a két fregattot a legújabb generációs, 9LV Mk4 típusú harcirányító-, valamint CEROS 200 típusú tűzvezető rendszerrel fogják ellátni. A Saab felszereli a fregattokat adatátviteli berendezéssel, amelynek segítségével a hadihajók képesek lesznek kommunikálni a thai légierő Gripen, valamint Saab 340 Erieye típusú repülőgépeivel.

„A Saab egy olyan fejlett harcirányító- és tűzvezető rendszert fog szállítani, amelyek lehetővé teszik az együttműködést a tengerészeti és légi egységek között, és hatásosabban használják ki a rendelkezésre álló erőforrásokat és képességeket," – mondta Gunilla Fransson, a Saab képviselője.

„Ez a Saab első jelentős megállapodása a Thai Királyi Haditengerészettel, és az üzlet megerősíti jelenlétünket Thaiföldön, amely a Saab egyik fontos piaca," – tette hozzá Gunilla Fransson.

Napjainkban a Thai Királyi Haditengerészet állományában két Naresuan-osztályú (Type 25T) fregatt – HTMS Narusean és HTMS Taksin – áll szolgálatban, amelyeket 1993-94-ben Kínában építettek. A 120 m hosszú fregattok maximális sebessége 32 csomó.

A Saab “CEROS 200" tűzvezető rendszere