Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiltakozásul lemondott

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 27. 15:00

Először fordult elő, hogy lemondott az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője, mert nem látja értelmét az Egyesült Államok afganisztáni háborújának – írta a keddi The Washington Post.

A 36 éves Matthew Hoh – aki korábban a tengerészgyalogság tisztje volt, szolgált Afganisztán Zábul tartományában és a védelmi minisztériumban is dolgozott – múlt hónapban nyújtotta be lemondását az afganisztáni háború elleni tiltakozásul.

Hoh egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy nem érti az Egyesült Államok afganisztáni jelenlétének stratégiai céljait és elvesztette hitét.

Meggyőződése szerint az amerikai katonai jelenlét csak szítja az ottani felkelést.

“Kétségeim és fenntartásaim vannak a jelenlegi és a tervezett jövőbeni stratégiánkat illetően" – írta négyoldalas lemondó nyilatkozatában, hozzátéve, hogy nem a háború irányításának módja, hanem annak célja miatt mond le.

Matthew Hoh kifejtette: sok afgán csak az amerikai csapatok jelenléte miatt ragad fegyvert.

Arról írt, hogy az egyre növekvő amerikai katonai jelenlét a falvakban és völgyekben ellenkezést vált ki a helyiek körében, és az amerikaiak által támogatott korrupt afgán kormányzat is visszatetszést szül.

Elismerte fejtegetésében, hogy a tálib erők befolyását vissza kell szorítani, és fel kell venni a harcot a pakisztáni bázisú al-Kaida fegyvereseivel, ugyanakkor úgy vélte, az Egyesült Államok tulajdonképpen a világ egy távoli pontján zajló polgárháborúba küldi katonáit, hogy meghaljanak.