Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama nem kockáztat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 27. 14:57

Barack Obama amerikai elnök azt ígérte, hogy nem fog elsietett döntést hozni az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák számának növeléséről. Az Egyesült Államoknak jelenleg 65 ezer katonája teljesít szolgálatot az országban, az év folyamán ez a szám várhatóan 68 ezerre emelkedik.

“Nem fogom elsietni a döntést (…), nem fogom kockáztatni az életüket, hacsak az nem elkerülhetetlenül szükséges" – szögezte le Obama Jacksonville-ben, amerikai tengerészek előtt tartott beszédében. “Ha mégis szükséges (a csapaterősítés) minden támogatást megkapnak" – tette hozzá Obama.

Stanley McChrystal, az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai és NATO-csapatok főparancsnoka szerint további 40 ezer katonára lenne szükség az ázsiai országban, mert újabb katonák bevetése híján fennáll annak a veszélye, hogy elveszítik a háborút.

A közvélemény-kutatások szerint azonban az afganisztáni háború egyre népszerűtlenebb, és a Demokrata Párt is megosztott a csapaterősítés kérdésében.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 65 ezer katonája teljesít szolgálatot az országban, az év folyamán ez a szám várhatóan 68 ezerre emelkedik. Más országok, elsősorban a NATO tagállamai összesen mintegy 39 ezer katonát állomásoztatnak Afganisztánban.