Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változó magyar szerep Afganisztánban

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 27. 15:52

A NATO védelmi minisztereinek pozsonyi tanácskozásáról és az afganisztáni helyzetről adott tájékoztatót Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden délelőtt az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának ülésén.

Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának felkérésére tartott tájékoztatót a testület tagjainak október 27-én Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter bevezetőjében az elmúlt héten, Pozsonyban megtartott NATO védelmi miniszteri értekezlet három főbb kérdésköréről beszélt.

A tanácskozáson részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM
Honvéd Vezérkar főnöke és Bali József, a minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára
is.

Három kérdéskör Pozsonyban

A szlovákiai tanácskozáson az első kérdéskör a védelmi kiadások új prioritásainak megbeszélése volt – mondta Szekeres Imre, majd kifejtette: a megbeszélésen abból indultak ki, hogy a mai gazdasági helyzetben nehezen lehet a tagállamoktól új erőforrásokra számítani. A túlfeszített nemzeti költségvetések kevés mozgásteret adnak. Az ülésen kiderült az is, hogy Magyarország azon kevesek közé tartozik a NATO-ban, ahol 2010-ben sem csökken, hanem GDP-arányosan szinten marad az előző évi védelmi költségvetés.

Az értekezleten az vált világossá – jelentette be a miniszter –, hogy a megoldás csak az érvényben lévő ambíciószintek újragondolásával, optimalizálásával lehetséges. hiszen ez határozza meg a fejlesztési irányokat. Olyan fejlesztéseket kell megvalósítani és támogatni, amelyek egyaránt biztosítják a tagállamok kollektív védelmét és az expedíciós képességek kialakítását. Éppen ezért a közös költségvetés kérdésében jelentős változás várható az elkövetkező időszakban.

1595892914

Szekeres Imre a bizottsági ülésen bejelentette azt is, hogy Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára november 19-én Magyarországra látogat, és programjában egyebek mellett az Egészségügyi Kiválósági Központ megnyitása is szerepel.

A honvédelmi miniszter elmondta: a pozsonyi tanácskozás napirendjén a NATO Reagáló Erők (NRF) témája is szerepelt. A több éve létező kezdeményezés célja az, hogy a világ bármely pontján bevethető erő álljon a szövetség rendelkezésére. A korábban döntően béketeremtő, békefenntartó és válságkezelő műveletek biztosító NRF feladatköre annyival bővült ki, hogy felkészült az ötödik cikkely szerinti feladatok ellátására is. A Magyar Honvédség egyébként eddig is nagyon sokfajta képességgel és alegységgel vett részt az NRF-ben, a 12.500 katonából álló kontingensben Magyarország egy századnyi erővel vesz részt, amely jelentős létszám – tette hozzá Szekeres Imre.

A pozsonyi találkozón a harmadik fő kérdés volt az új amerikai rakétavédelmi rendszer – mondta a bizottsági ülésen a honvédelmi tárca vezetője –, amely két éven belül képes lesz védelmet biztosítani rövid távú rakéták ellen, és 2020-ig teljesen kiépül. A terv új vonása, hogy globális jellegű, s e globális tervnek az egyik ága szolgálja Európa védelmét,. Amely ráadásul nem csupán a szövetségesek, hanem a globális partnereket is jobban bevonja, miközben nem csökkenti a konkrét védelmi képességet.

Afganisztán továbbra is kihívás

A bizottsági tájékoztatón Szekeres Imre kitért arra is, hogy a védelmi miniszteri értekezleten elhangzott: a szövetség számára változatlanul a legnagyobb kihívás az afganisztáni rendezés. „Afganisztánban a helyzet nem olyan rossz, amilyennek az újságok írják, de nem olyan jó, mint amilyennek mi szeretnénk" – fogalmazott a miniszter, majd arról beszélt, hogy az afganisztáni rendezés nem csupán katonai feladat. Egy elfogadható szintű államapparátus és gazdaság létrehozásának legalább akkora hangsúlyt kell kapnia, mint a katonai műveleteknek.

Az afgánok számára alternatívát kell nyújtani a megélhetésre és a fejlődésre. Erre továbbra is kiváló példát jelentenek a tartományi újjáépítési csoportok, így a Baghlan tartományban működő magyar PRT is, amely számos civil projektet biztosít – húzta alá tájékoztatójában a honvédelmi tárca vezetője.

– A jó kormányzás feltételeinek megteremtése nem csupán az ISAF erők feladata, hanem a többi nemzetközi szervezeté is. Ebből a szempontból november 7-e nagyon jelentős dátum, hiszen ekkor rendezik meg az afganisztáni elnökválasztás második fordulóját. Úgy vélem, ez egy fordulópont lehet – mondta Szekeres Imre.

Pesszimista jelentés

A pozsonyi értekezleten nyilvánosságra hozott McChrystal-jelentéssel kapcsolatban a honvédelmi tárca vezetője a külügyi bizottság előtt elmondta: a jelentés az eddiginél jóval borúsabb képet fest az afganisztáni misszió helyzetéről és a stratégiai célok eléréséhez szükséges változások elkerülhetetlenségéről. A jelentés fő megállapítása szerint, a lázadók aktivitása és eredményessége folyamatosan növekszik, és ha az ISAF egy éven belül nem lesz képes a biztonsági helyzet gyökeres javítására, a misszió elbukhat.

Szekeres Imre beszámolt róla: Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban szolgáló amerikai és NATO-csapatok főparancsnoka azt sürgette, hogy egy jelentős katonai személet és műveleti kultúraváltás legyen Afganisztánban, amely fokozza az ISAF csapatok erejét, másrészt pedig közelebb viszi a katonákat a polgári lakossághoz, hogy a csökkenő szimpátiát visszaszerezzék. A tábornok kijelentette: ha minden megfelelően alakul, akkor 2013-ban átadható a felelősség az afgán nemzeti biztonsági erőknek. McChrystal tábornok egyébként 2013-ra 400 ezer fős afgán biztonsági erővel tervez, ebből 240 ezer katonából áll az afgán nemzeti hadsereg, 160 ezer fő pedig a rendőrség létszáma.

Az ISAF számára fontos feladat, hogy a megfelelő kiképzési kapacitást biztosítsa – tette hozzá Szekeres Imre – ez a mostani tervek szerint évente 100 ezer főt jelentene, a mostani kapacitás azonban csak 65 ezer katona. Éppen ezért nem véletlen, hogy a főbb irányok a későbbiekben a kiképzésre terelődnek át. Ez a program azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétele az afganisztáni rendezésnek.

1595892914

A tábornok javaslatai közül különösen fontosak azok, amelyek a civil lakosság védelmére fókuszálnak. Ez döntő lehet annak érdekében, hogy az afganisztániak bizalmát az ISAF visszaszerezze. A magyar álláspont szerint – fejtette ki a honvédelmi miniszter – úgy kell közelebb kerülni a lakossághoz, hogy közben nem kockáztatjuk még jobban a saját katonáink életét.

Az afganisztáni kommunikáció kihívásaival kapcsolatban Szekeres Imre elmondta: nincs egységes nemzeti tudat az ázsiai államban. A törzsi társadalmak eltérő kultúrával és eltérő nyelvvel rendelkeznek. És e célcsoport bonyolultsága miatt a párbeszédben, a kommunikációban a megszokottól eltérő módszereket kell használni. „Ha valamiben eredményesebbek a tálibok, akkor az a kommunikáció. Ezt kell leküzdenünk!" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Meghosszabbított mandátumok

Szekeres Imre ezt követően hazánk afganisztáni szerepvállalásáról tájékoztatta az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának tagjait. „A Magyar Köztársaság részvétele az ISAF-ben jelentős nemzetközi tekintélyt biztosít" – mondta a miniszter, majd arról beszélt, hogy a magyar PRT nemcsak katonai, hanem civil feladatokat is ellát. A magyar alakulatnak sikerült kiváló kapcsolatot kiépítenie a helyi vezetőkkel, és általános elismerés övezi a magyar katonák teljesítményét. Ez a biztonságos környezet egyik nagyon fontos feltétele. A tárcavezető hozzátette: a kormány azt a döntést hozta, hogy 2010. október 1-ig meghosszabbítja a magyar tartományi újjáépítési csoport mandátumát.

1595892914
A honvédelmi miniszter elmondta: a Magyar Honvédség másik afganisztáni feladata azzal függ össze, hogy az afgánoknak saját maguknak kell gondoskodniuk a biztonságukról. Ezért szükséges részt venni az afgán haderő kiképzésében, mert csak egy fegyelmezett és jól kiképzett afgán nemzeti hadsereg képes arra, hogy szavatolja az ország biztonságát. Ennek érdekében egy OMLT csoportot állított fel a Magyar Honvédség, amely szintén Baghlan tartományban működik, és példamutató módon magyar és amerikai katonák közösen készítik fel az afgán haderő egyik zászlóalját. Az OMLT nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a tartomány biztonsági helyzete megszilárduljon, éppen ezért a magyar kormány a csoport mandátumát is meghosszabbította 2010. augusztus 31-ig – jelentette be a honvédelmi miniszter.

Emellett november végéig még Afganisztánban állomásozik egy magyar lövész szakasz is, amelynek feladata az elnökválasztás biztosítása. A november 7-i második forduló után a kontingens katonái a hónap végén akár már haza is térhetnek Magyarországra.

– Afganisztáni negyedik részvételünk kevesebb figyelmet kap, mert nem ennyire látható. Ez nem más, mint az, hogy rendkívül jelentős szerepet töltenek be magyar katonák a különböző parancsnokságokon és a különféle műveletek irányításában. Ezek az úgynevezett egyéni beosztások – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: Afganisztánban dolgozik még egy magyar különleges műveleti csoport is.

Változó szerepvállalás

A 2010-es afganisztáni magyar részvétellel kapcsolatban Szekeres Imre kifejtette: a megváltozott feladatokkal összhangban a Magyar Honvédség a szerepvállalásának átalakítását tervezi. A hangsúlyt az afgán haderő kiképzésére és továbbképzésére helyezik át.

Ennek érdekében kiutazna egy légi kiképző csoport, amely a kabuli repülőtéren az afganisztáni légierő helikopteres alakulatainak felkészítését segítené. A repülési eljárásokra és a technikai kiszolgálásra képeznék ki az afgán katonákat. Ez a csoport harci műveletekben nem venne részt – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: hazánk 2011-ben két Mi–17-es típusú szállítóhelikoptert küld Afganisztánba s a gépekkel együtt 30 főnyi kezelőszemélyzet is érkezik majd az ázsiai országba.

Mindez a Pozsonyban tartott védelmi miniszteri értekezleten aláírt szándéknyilatkozat következménye. Kilenc tagállam azért fogott össze, hogy a gépek nagyjavítása és modernizációja után kipótolják azt a hiányt, amely a képességek terén jelentkezik Afganisztánban. „Ez egy nagyon jelentős vállalkozás!" – szögezte le Szekeres Imre, hozzátéve: az együttműködés egy közös logisztika felállítását célozza meg, hiszen csak akkor éri meg helikoptereket telepíteni a több ezer kilométerre lévő országba, ha azokhoz a logisztikai feltételeket nem külön-külön kell biztosítani.

Ugyancsak új feladatként jelenik meg, hogy létrejön az afgán nemzeti hadsereg műszaki fegyvernemi iskolája, és a németekkel együttműködve Magyarország ide is küld ki kiképzőket. Emellett a Magyar Honvédség növeli a törzstisztek részvételét is – jelentette be Szekeres Imre, majd arról beszélt, hogy a ma működő alakulatok esetében is lesz változás. A magyar PRT-hoz csatlakozik egy montenegrói katonai kontingens, amely alapvetően táborvédelmi feladatokat fog ellátni. Az így felszabaduló magyar katonai kapacitás pedig más típusú feladatokat fog majd ellátni. Mindezzel a tartományi újjáépítési csoport képességei megnőnek.

A Magyar Honvédség emellett készül a 2010-es afgán parlamenti választásokra is. Hiszen ha az ISAF-ben újra döntés születik arról, hogy e választásokat biztosítani kell, akkor hazánk ebben a programban is részt kíván venni – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

A soros elnökségre készülve

A következőkben Szekeres Imre kifejtette: a közelmúltban kialakították a Magyar Honvédség 2016-ig szóló, nemzetközi műveletekben való programját. A kidolgozó munkát széles körű szakmai és politikai konzultáció előzte meg, s két alapvető pillére volt. Az egyik a nemzeti érdekek érvényesítése és a szövetség értékrendje. Az elképzelés megszületésekor a Honvédelmi Minisztérium fontosnak tartotta azt is, hogy a terv a közvélemény és a társadalom támogatását is bírja.

1595892914

A minisztérium tervei szerint a két súlypont továbbra is a Nyugat-Balkán és Afganisztán lesz, de emellett továbbra is részt veszünk ENSZ és EU-s missziókban is. Emellett pedig – tette hozzá a miniszter – a Magyar Honvédség kész arra, hogy 2011-ben, mint az Európai Unió soros elnöke feladatot vállal az akkor esedékes EU békefenntartásban és béketeremtésben.

– Terveink szerint képesek vagyunk a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek több mint tíz százalékát fenntartható módon műveletben tartani és tartalékolni. Ezt a NATO követelményt ma még kevés tagállam tudja csak teljesíteni – mondta Szekeres Imre, majd beszámolója végén hangsúlyozta: a Magyar Honvédség a feladatait továbbra is a társadalom elvárásainak megfelelően kívánja teljesíteni. Emellett folytatódik a haderőfejlesztés céljainak megvalósítása, a 2007-ben elfogadott országgyűlési határozatnak megfelelően, amely ötpárti megállapodáson alapult.

A beszámolót követően Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának elnöke elmondta: a legnagyobb ellenzéki párt továbbra is támogatja Magyarország afganisztáni szerepvállalását, s ezt ciklusokon átívelően teszi. Mindez azért van így, mert egy NATO akcióban veszünk részt, vagyis megvan a szükséges nemzetközi felhatalmazás. Emellett az afganisztáni művelet döntő mértékben befolyásolja a NATO jövőjét. Márpedig egy sikeres NATO a legfontosabb biztonságpolitikai tényező. Hiszen Magyarország biztonságát a NATO garantálja. Ráadásul a mai globális világban Afganisztán „bedőlése" óhatatlanul nagyon károsan és negatívan hatna ki Magyarország biztonságára.

A bizottság tagjai ezt követően feltehették kérdéseiket, amelyekre a honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök és a védelempolitikai szakállamtitkár válaszolt.

Fotó: Szűcs László