Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés a névadó emlékének

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 28. 13:28

A „legvitézebb huszár” Simonyi óbester nevét két éve viseli a Magyar Honvédség Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Toborzó Irodája. A névadományozás második évfordulóján, maratoni hosszúságú toborzófutást rendeztek Debrecenben.

Simonyi óbester huszárezredes nevét, akiről Jókai Mór „ A legvitézebb huszár" című elbeszélését írta, a Magyar Honvédség Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Toborzó Irodája két éve vette fel. Ebből az alkalomból az évfordulón, a Debreceni Honvéd Sportegyesület 42 kilométeres toborzófutást szervezett a Hajdúnánás–Hajdúdorog–Hajdúvid–Hajdúböszörmény–Debrecen-Józsa–Debrecen útvonalon.

Az emlékfutás célja a sport és a katonai hivatás népszerűsítése volt, valamint felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. A futók – a településeken diákok sokasága várta és kísért el őket a falu, a város végéig – tíz órakor indultak Hajdúnánásról. A felkeresett helységek polgármesterei emlékszalagot kötöttek egy kopjafára, amelyet a megemlékezés kezdetén a sportegyesület elnöke, Garda Árpád adott át megőrzésre Nagy Zoltán alezredesnek, a központ parancsnokának.

 

A célba érkezést követően – a toborzó iroda bejáratánál – Simonyi ezredes emléktáblája előtt Dr. Csohány János egyháztörténész professzor emlékezett meg a névadó, báró Vitézvári Simonyi Józsefről, majd méltatta életútját és a hozzá fűződő jeles tetteket. Ezután Sille Árpád, a toborzó iroda vezetője tájékoztatta a megjelenteket az iroda 2001. november 12-i átadása óta elért eredményekről. A hadkiegészítő parancsnokság munkatársai a „magyar lovasvezér mintaképének" nevezett Simonyi ezredeshez hasonlóan, sokat tesznek a civil szféra és a honvédség közötti kölcsönös jó kapcsolatért. Az évek óta kiépített és fenntartott civil együttműködés, a megye társadalmi szervezeteitől és a régióban dolgozó média munkatársaitól kapott támogatások segítenek a – ma már önkéntes alapon működő – Magyar Honvédség népszerűsítésében, valamint abban a tájékoztató munkában, amely a haderőben munkát vállalóknak ad útmutatót.

 

A civil szféra támogatásának és a toborzók szakmai munkájának eredményeként, az önkéntes haderő népszerűsége a megyében igen magas, melynek köszönhetően az elmúlt közel kilenc évben a hajdúságból ezeregyszáz hatvannyolc katona kezdte meg szerződéses szolgálatát. A katonai tanintézetekbe nyolcszázhetvenkettő, a pilótaképzési programra pedig nyolcvankilenc fiatal jelentkezett a megyéből.

A rendezvény zárásaként a toborzó iroda bejáratánál a két évvel ezelőtt felavatott emléktáblát a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, a Magyar Honvédség Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság és a Pro Patria Alapítvány Simonyi Óbester Regionális Szervezetének képviselői koszorúzták meg.

 

Szöveg: Károlyi Tamás mk. őrnagy