Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz gránát került elő

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 28. 10:08

A 30. héten, azaz július 20–26-a között 47 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1298 bejelentést kaptak.

Július 21-én a főváros 21. kerületében, az Újszász utcában, egy bevásárlóközpont építése közben egy második világháborús bombát találtak a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Fazekas Judit zászlós vezetésével – megállapította, hogy az előkerült robbanószerkezet egy ZC–350-es típusú gyakorlóbomba, amely robbanóanyagot nem, csak pirotechnikai anyagot tartalmaz. A bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Július 23-án a Komárom-Esztergom megyei Vértessomlóra hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Az egyik erdei turistaútvonalon ugyanis egy F1-es típusú kézigránátot találtak az arra járók. A veszélyes szerkezetet a Fazekas Judit zászlós vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon a Pest megyei Százhalombattán is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek, a Pannónia úton ugyanis árokásás közben egy 50 milliméteres aknavető gránátot találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Fazekas Judit zászlós vezetésével – még további 42 darab 50 milliméteres gránátot, valamint két darab RPG–43-as típusú kézigránátot is talált. A munkát azonban a sötétedés miatt ekkor nem sikerült befejezniük a tűzszerészeknek, így másnap folytatták. Ekkor az Érsek János törzsőrmester vezette járőr további 59 darab 50 milliméteres aknavetőgránátot és három darab 7,62 milliméteres lőszert emelt ki a földből. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket a tűzszerész mindkét nap a központi gyűjtőbe szállították.

Július 24-én a főváros 12. kerületében, a Nagyenyed utcában egy 82 milliméteres aknavető gránátot fordított ki egy munkagép a földből. A veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Július 25-én, a Fejér megyei Soponyán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az egyik családi ház nyitott kertjében, földmunka közben ugyanis egy 75 milliméteres srapnel gránátra bukkantak az ott lakók. A gránátot a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – a közelben kijelöl helyen semmisítette meg.