Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérnek lenni életre szóló élmény

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. február 5. 17:55

Mi az? High-tech, 55 tonna és 1 perc alatt 10 lövést ad le? Nem más, mint a PzH 2000 önjáró löveg. Ugye milyen menő? Jelentkezz te is a tatai tüzérekhez, hogy részese lehess a 21. századi csúcstechnológiának – hangzott el Kecskeméten, ahol az „Embert a vasra!” kampány részeként az érdeklődők testközelből is megcsodálhatták a Magyar Honvédség legmodernebb tüzéreszközét.

A Lestár téren, február 5-én már a kora reggeli órákban hatalmas volt az érdeklődés. A munkába és iskolába indulók szemügyre vették a Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget, illetve a Gidránt, sőt akadtak olyanok is, akik a kecskeméti Városháza ablakából csodálták meg azokat. A két impozáns harcjárművet a Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum egyenruhás kadétjai is körbevették.

Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának vezetője hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy impozáns környezetben tudták fogadni a modern haditechnikai eszközöket, illetve nagyon örültek annak is, hogy a városban ekkora érdeklődés mutatkozott a Magyar Honvédség helyszíni bemutatója, kitelepülése iránt.

PzH_kitelepules_Kecskemet_20240205_09 copy

Amikor beindították a PzH 2000 önjáró löveget, tekintélyt parancsoló hangja mindenkit lenyűgözött. „Brutális hangja van ennek a szörnyetegnek” – jegyezte meg Szatmári Olivér kadét, majd hozzátette: „nyolcéves korom óta tudom, hogy katona leszek és a különleges erőknél szeretnék majd szolgálni.” Azt is elárulta, hogy Gidránban már ült, de PzH-t még soha nem látott közelről.

A honvédség új high-tech eszköze 55 tonna, 8 méter hosszú és 1 perc alatt 10 lövést tud leadni. Emellett a gyorsasága, pontossága és az azt működtető digitális technika rendkívül megnyerő és professzionális. Az önjáró löveggel akár 56 kilométerre is pontosan el tudnak lőni.

PzH_kitelepules_Kecskemet_20240205_08 copy

Máthé Gergely őrmester, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár 2. ütegének lövegparancsnoka elmondta: azzal a céllal érkeztek, hogy embereket toborozzanak a tatai tüzérosztályhoz. „Azt tapasztaljuk, hogy akárhova kitelepültünk ezekkel a haditechnikai eszközökkel, sokkal bátrabban és határozottabban jönnek az emberek kérdezni” – mutatott rá.

És hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy leendő tüzérnek? „Aki a tüzérosztályhoz szeretne tartozni, annak sok bátorságra, kitartásra és nagy kalandvágyra van szüksége, mert ezzel a technikával szolgálni nemcsak kihívás, hanem egy életre szóló tanulást és élményt jelent” – hangsúlyozta Máthé őrmester.

Tehát amennyiben elmúltál tizennyolc éves, jó fizikai állapotnak örvendsz és legalább alapfokú végzettséged van, akkor tárt karokkal várnak Tatán a tüzérek. Mit szólsz, ha még azt is eláruljuk, hogy most bátorságodért az illetmény bruttó 737 ezer forint. Ugye, hogy megéri jelentkezni a Magyar Honvédség nagy családjához? Csak arra figyelj, hogy le ne maradj, ugyanis február 12-ig tudsz jelentkezni – hangzott el a kecskeméti toborzónapon.

Bővebb információk a https://iranyasereg.hu/pzh oldalon!

Kapcsolódó cikkek