Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytassa, Pzh!

High-tech önjáró löveg Győrött

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. február 6. 8:24

Lassan hozzászokik valamennyi vármegye a PzH 2000 önjáró lövegek átmeneti jelenlétéhez. A tatai tüzérek az „Embert a vasra!” kampány keretében Miskolcon, Balassagyarmaton, Dombóváron és Budapesten is tiszteletüket tették az elmúlt hetekben, február 5-én pedig Győrbe látogattak toborozni. A Bercsényi Miklós Technikum előtt civil érdeklődők és a Honvéd Kadét Program diákjai fogadták a katonákat, akik high-tech eszközeik bemutatása mellett a február 12-én kezdődő PzH kezelői kiképzésről is tájékoztatták a megjelenteket.

„Arra ébredtem reggel, hogy katonai járművek hajtottak be az utcánkba. Kellemes meglepetésként ért, ki is jöttem megnézni őket” – mesélte vidáman a PzH mellett Stetina István, a győri Bercsényi liget lakója. Valóban: a tatai tüzérek jóvoltából az érdeklődők a Győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum épülete előtt találkozhattak testközelben egy Gidránnal és a honvédség legújabb Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegével.

A toborzónapon a katonák ismertették a világszínvonalú löveg technikai jellemzőit, majd közelről bemutatták belső és külső felépítését. A felnőttek és a fiatalabbak tetszését egyaránt elnyerte az 55 tonnás, 8 méter hosszú lövegcsövű, reaktív páncélzattal felszerelt, digitalizált jármű, aminek leendő kezelői február 12-én és 13-án, vagyis jövő hét elején vonulnak be tízhetes tatai kiképzésükre.

„Egész héten, bevonulásig várjuk a jelentkezőket. Regisztrálni lehet az iranyasereg.hu/pzh oldalon, hétvégén is nyitva tartó toborzóirodáinkban, illetve február 12-én a tatai laktanyában is” – tájékoztatott Orosz László Sándor őrnagy, a 16. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője. Aki az alapvető életkori, büntetlenségi és egészségügyi-mentális bemeneti követelményeknek megfelel, bruttó 737 ezer forint kezdő illetményért szolgál majd Tatán, a tüzérség állományában.

_HSZ8369

Vida Attila törzsőrmester, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály szakaszvezénylő altisztje, aki maga is részt vesz a kiképzésben, a civilek kérésére ejtett néhány szót a „tananyagról” is. „A hozzánk érkezők mindenekelőtt elsajátítják az alapvető katonai ismereteket, beleértve a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyverek harcászat-technikai adatait és kezelését. Rengeteg lőgyakorlatra mennek majd, megismerkednek a katonai közelharccal, tereptan foglalkozásokon és menetgyakorlatokon vesznek részt, illetve megtanulnak tájékozódni térkép és tájoló segítségével.” Hozzátette, hogy a tízhetes kiképzés alatt végig figyelik a jelentkezőket, hogy aztán képességeik szerint helyezzék el őket a tüzérség különböző beosztásaiba.

A legidősebb középiskolás kadétokat még legalább fél év választja el a katonai pályától, többen azonban szilárd motivációval jelentek meg a kitelepülésen.

„Tízéves korom óta tüzér szeretnék lenni. Kifejezetten érdeklődésembe vág a mai és a múlt szerdai találkozás. Akkor a tatai laktanyalátogatás során láttuk a PzH-kat, sőt a lézeres lövészet és fegyverbemutató mellett egy PzH-szimulátorba is beültünk. Így világos képünk született arról, hogy milyen érzés egy ekkora eszközt vezetni, irányítani” – mondta Szuchy Adél, 11. osztályos kadét.

_HSZ8009

Osztálytársát, Zaveczki Ádámot a jármű mérete és tűzereje nyűgözte le. „Ami nekem a legjobban tetszik, az a 30 kilométeres lőtávolsága. A harctértől kicsit hátrébb használatos, támogató lövegről van szó. Nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a harckocsik és a katonák műveleteihez megfelelő tüzérségi támogatás szükséges.”

Hasonló lelkesedéssel nyilatkozott a PzH 2000-es paramétereiről Németh Zsolt, a technikum igazgatója is. „Olyan nagyságrendű haditechnikai eszközök, mint amik most Tatáról jöttek, itt még nem voltak, legfeljebb fegyverbemutatókat láttunk korábban. A hazafias nevelés mellett a Honvéd Kadét Programban tanuló diákok számára meghatározóak ezek az események” – mondta.

A hétfő délután a helyszínre kiözönlő látogatók száma hűen tükrözte Győr honvédelmi kötődését. A Bercsényi Miklós Technikum mellett a Pálffy Miklós laktanya és a helyi hadiipari tevékenység is szervesen kapcsolódik a város mindennapjaihoz. „Győr mindig is büszke volt élénk katonai életére. Az 1900-as évek elejétől egy Európa-szerte híres ágyúgyár működött nálunk, később pedig a RÁBA kapcsolódott be a hadiiparba. A mostani fejlesztéseknek köszönhetően a RÁBA komoly munkalehetőséget biztosít a helyieknek, ugyanis a Gidránt itt fogják gyártani” – beszélt a vármegyeszékhely különleges szerepéről és hagyományáról Szeles Szabolcs alpolgármester.

Az érdeklődők ezen a héten még többször találkozhatnak a PzH 2000-esekkel. A honvédség világszínvonalú önjáró lövegei megtekinthetők lesznek például a budapesti Hungexpo február 8-11. közti Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) nemzetközi kiállításán, ahol a katonák további felvilágosítást adnak majd a jövő héten induló tatai kiképzésről.

Kapcsolódó cikkek