Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzet olt, biztosít, portalanít

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 8. 16:11

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis egyik Man típusú nehéz tűzoltó járműve is részt vesz a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton. Feladatuk az esetleges tüzek megfékezése, a tábor területén kiépített ideiglenes repülőtérre érkező helikopterek biztosítása, illetve a portalanítás. Utóbbit önként vállalták magukra a katonatűzoltók…

Ideiglenes tábori repülőteret építettek ki az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonái a Bevetési Irány 2009 gyakorlat helyszínén, az Ercsi közelében található vízi gyakorlótér szomszédságában. A repülőtéren fogadják azokat a szállító-, és harci helikoptereket, amelyek a gyakorlat fő feladatának, vagyis a vízi átkelésnek a biztosításában játszanak fontos szerepet. Az előírások szerint természetesen e tábori repülőtéren is ott kell lennie egy honvédségi tűzoltóautónak, amely a fel és leszálló forgószárnyasok biztosítását végzi.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlatra a szolnoki katonai repülőtér tűzoltó alegységének egyik Man típusú, nehéz tűzoltó járművét vezényelték ki. A három katonából álló tűzoltó raj parancsnoka Major Tamás törzsőrmester a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta a helikopterek biztosítása mellett a katonai tűzoltók feladata még a vízi gyakorlótér közelében keletkező tüzek megfékezése is. Szerencsére azonban még ilyen esetben nem kellett beavatkozniuk.

– Mivel a tábor földútjai eléggé porosak, önként bevállaltunk még egy feladatot. Naponta egy-két alkalommal, amikor éppen nincsen repülésből adódó biztosítási feladat, a gépjárművünk orrfecskendőjével locsoljuk az utakat, ezzel is csökkentve a felszálló por mennyiségét – mondta Major törzsőrmester, hozzátéve: a tűzoltóautóba egyszerre ötezer liter vizet tudnak tölteni. Az orrfecskendő maximális teljesítménye pedig 1350 liter percenként. Természetesen az utak portalanításához nem szükséges a „legmagasabb fordulatszámon" üzemeltetni a fecskendő szivattyúját, mert úgy hamar sártengerré varázsolnának mindent.

Szerencsére a jármű újratöltése sem nehéz feladat, hiszen a vízi gyakorlótér területén található tűzcsapból mindössze néhány perc alatt meg tudják tölteni a tűzoltó autó víztartályát.

 

Fotó: Szűcs László