Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl a kétezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2011. szeptember 21. 6:26

A 37. héten, azaz szeptember 12–18. között 72 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 26 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2030 bejelentést kaptak.

Három bejelentés is érkezett az elmúlt héten a Fejér megyei Seregélyesről a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére. Szeptember 12-én a Vásártérre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel földmunkák közben egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Még a városban voltak a tűzszerészek, amikor kiderült, hogy az Elza-majorban, közműfektetés közben, több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A megjelölt helyszínen a tűzszerészek egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncélgránátot, egy 80 milliméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránátot, két darab, 75 milliméteres hüvelyt, valamint egy AO–100-as típusú, szovjet gyártmányú gyakorló bombát gyűjtöttek be. Valamennyi robbanószerkezetet megsemmisítették.

Szeptember 14-én újabb bejelentés érkezett a Fejér megyei városból, ekkor a Szőlőhegyre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Liszt Ferenc utcában, földmunkák közben, egy 149 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot találtak a munkások. A szerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Az elmúlt héten Győrött, a bővítés alatt álló gépjármű gyár területén is kétszer akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Szeptember 12-én földmunkák során két darab, negyven milliméteres páncéltörő gránátot, két darab, 40 milliméteres hüvelyt, valamint egy 51 mintájú, magyar gyártmányú kézigránátot találtak. Másnap pedig egy 75 milliméteres páncélgránát, két darab, 40 milliméteres, repeszgránát és négy darab, 40 milliméteres repeszgránát került elő a földből. A veszélyes szerkezeteket a Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Szeptember 14-én Szederkényből kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Petőfi Sándor utcában, árokásás közben, a markológép kifordított a földből egy 81 milliméteres aknagránátot, valamint négy darab 7,92 milliméteres gyalogsági lőszert. A világháborús eszközöket a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a markológép kanalában találta meg. Valamennyi robbanószerkezetet innen szállították el és semmisítették meg.

Szintén ezen a napon Székesfehérváron, a Tapolcai úton végzett árokásást egy munkagép, amikor hét darab, 45 milliméteres repesz lőszert, valamint nyolc darab, 45 milliméteres páncéltörő lőszert fordított ki a földből. A világháborús szerkezeteket a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

A harmadik, markológép által kifordított világháborús robbanószerkezetekről szóló bejelentést is szeptember 14-én kapták a tűzszerészek. Ez Tiszafüredről érkezett és a munkagép kanalában egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbombát talált a helyszínre küldött, Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr. A világháborús robbanószerkezetet a közelben kijelölt helyen semmisítették meg a tűzszerészek.

Szeptember 15-én Szomorra kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Mátyás király úton található iskola mellett egy 122 milliméteres repeszgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Másnap a Budapest XVIII. kerületi, Töviskert utcai óvoda udvarán került elő egy 7,62 milliméteres gyalogsági lőszer, amit a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállított el a helyszínről.