Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen…

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 2. 12:19

A huszonkettedik héten, azaz május 26-a és június 1-je között 46 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül tizenkét esetben soron kívül kellett intézkedniük. A bejelentések száma az elmúlt héten érte el az ezret, eddig összesen 1045-ször kérték a tűzszerészek segítségét – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese.

Május 26-án, a Bács-Kiskun megyei Jakabszállásról telefonáltak a tűzszerészeknek, hogy a Mező Imre utcában található vágóhíd felújítási munkálatai közben világháborúból visszamaradt kézigránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Nemes Krisztián százados vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Idei ezredik bejelentésüket május 27-én a Békés megyei Gyuláról kapták a Magyar Honvédség tűzszerészei. Az esetet soron kívülinek kellett minősíteni, mivel a Várfürdőben bukkantak robbanószerkezetre. A játszótér felújítási munkálatai során ugyanis egy darab, 81 milliméteres, magyar gyártmányú aknagránát került elő a földből. A gránátot az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a kijelölt helyen megsemmisítette.

Május 28-án a Fejér megyei Rácalmásra vonultak ki a tűzszerészek. Itt ugyanis, a Dunában, a parttól húsz méterre lévő zátonyon találtak háborúból visszamaradt robbanószerkezetet az arra járók. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 85 milliméteres légvédelmi repeszgránát akadt fenn a homokpadon. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek kihozták a folyóból és a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

1595877021
 

Május 30-án Szolnokra, a Körösi úti katolikus temetőbe siettek a honvédség tűzszerészei. A sírkertben ugyanis, területrendezés közben, több gyalogsági lőszer is előkerült a földből. A kiérkező járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – összesen hat darab gyalogsági lövedéket és tizenegy darab gyalogsági lövedékhüvelyt talált, melyeket a helyszínen megsemmisített.

Ugyancsak május 30-án a Pest megyei Tatárszentgyörgyre is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek. A nagyréti külterületen, a két halastó között ugyanis egy fára felakasztott világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Strak Vince törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy gyakorló, tehát robbanószerkezettel nem rendelkező 82 milliméteres aknagránát került ismeretlen körülmények között a fára. A szerkezetet a helyszínen megsemmisítették.

Szintén ezen a napon a Tolna megyei Õcsényben is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A Zrínyi utcában ugyanis egy világháborús lőszert találtak a vízelvezető árokban. A 23 milliméteres lőszert az Érdek János törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.