Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb NATO-elismerés Magyarországnak

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. március 8. 10:39

A NATO Beruházási Bizottságának (NATO Investment Committee) elnökévé nevezte ki a szervezet főtitkára, Anders Fogh Rasmussen dr. Antal Erika alezredest, aki 2011. szeptember 1-jétől legalább két éven át tölti majd be e rendkívül felelősségteljes beosztást. Magát az érintettet kérdeztük új feladatköréről.

A NATO Erőforrás Politikai és Tervező Bizottság (Resource Policy and Planning Board, RPPB) február 17-ei ülésén állapodott meg abban, hogy idén szeptembertől a magyar főtiszt kerül az idei évben 875 millió euró sorsa felett gazdálkodó testület élére.

„A maradványokkal kiegészített tényleges összeg inkább az egymilliárd eurót közelíti", árulja el kérdésünkre dr. Antal Erika alezredes, akitől megtudtuk: a szóban forgó bizottság felelős a NATO Biztonsági Beruházási Programjának (NSIP) irányításáért és finanszírozásáért. „A NATO közös képességfejlesztésére irányuló program két részre osztható: a stratégiai képességfejlesztés lefedi mind a huszonnyolc tagállam NATO érdekű beruházásait a repülőtér-fejlesztéstől kezdve a radarokon át a légi vezetési és irányítási rendszerig. A másik oldalt a műveleti beruházási rész teszi ki, mely a missziókban szükséges közös képességek fejlesztését jelenti, hiszen Afganisztánban vagy Koszovóban is szükség van kifutópályára, kommunikációs eszközökre és számos egyéb képességre", mondja Antal Erika.

Az alezredes 2007 óta dolgozik Brüsszelben, a NATO magyar delegációján, ahol a már említett RPPB bizottságban képviseli a magyar érdekeket. A Beruházási Bizottság is e testület alárendeltségében folytatja tevékenységét a működési költségvetés végrehajtásáért felelős grémium mellett. Mint mondja, az elmúlt időszakban kiváló munkakapcsolatot alakított ki külföldi kollégáival, illetve felsőfokon beszél angolul és franciául, ami egészen biztosan sokat nyomott a latban, amikor éppen rá esett a választás. „Emellett mi, magyarok mindig is a racionális megoldások mellett álltunk ki a végletes álláspontokkal szemben: egyes országok a közös finanszírozású költségvetések korlátlan emelése, míg mások a következményeket figyelmen kívül hagyó befagyasztás mellett érvelnek. Mi a kiegyensúlyozottság hívei vagyunk", fogalmaz Antal Erika, aki hangsúlyozza: kinevezése nem kizárólag róla szól, hanem az egész Magyar Honvédség és ezen keresztül Magyarország elismerését is jelenti, különösen annak fényében, hogy a döntést a NATO tagállamokkal történő államtitkári szintű kapcsolatfelvétel és hazánk külképviseleteinek vezetői szintű kampánya is megelőzte. A mostani döntés azért is bír nagy szimbolikus jelentőséggel, mert 1999 óta még nem volt példa arra, hogy „új" tagállam katonája kerüljön az erőforrás bizottságok élére.

„Magyarország a bizottság ellenőrzése alatt álló összeg nem egészen egy százalékát adja, eddig ezért voltam felelős, innentől fogva a maradék 99 százalékért is az leszek", világítja meg egy példával kérdésünkre az alezredes, milyen felelősség kerül a vállára szeptembertől. „Eddig a magyar projekteket képviseltem a bizottsági üléseken, mostantól a bizottsági ülések levezetése mellett a háttérben is rengeteg egyeztetésen kell majd részt vennem, a kompromisszumos megoldás érdekében egy asztalhoz kell ültetnem az ellentétes álláspontot képviselő országokat, hogy a program betölthesse szerepét a NATO képességfejlesztésben. Emellett egyéb járulékos kötelezettségek is kapcsolódnak a beosztáshoz, így például a bizottság elnökétől általában el szokták várni, hogy NATO vagy külső fórumokon képviselje az NSIP programot, és előadást tartson a NATO által szervezett erőforrás menedzsment kurzusokon."