Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnep a Támogató Dandárnál

Szöveg: Gémes Ildikó |  2011. augusztus 18. 18:03

Az MH Támogató Dandár augusztus 17-én történelmi események felidézésével és elismerések átadásával tette emlékezetessé az augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlést a Petőfi Sándor laktanyában.

„Augusztus 20-a az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja, valamint a Magyar Köztársaság állami ünnepének napja" – ezekkel a szavakkal kezdte meg ünnepi beszédét Zsolnai Tamás őrnagy. Felidézte az államalapításhoz vezető, István király uralmának megszilárdításához kapcsolódó és halálát követő történelmi eseményeket. Az ünnepi beszéd végén kitért arra is, hogy a XVII. századtól a XX. századig augusztus 20. tartalma és elnevezése mindig az adott kor vallási vagy politikai irányzatainak megfelelően alakult. „Életünk és katonai pályafutásunk során jó és ésszerű cselekedetek sokaságával kell elősegítenünk, hogy Magyarország fennállhasson és nemzetünk tovább élhessen. Államalapító Szent István királyunk is ezt várta az utókortól", zárta beszédét Zsolnai Tamás.

Az ünnepség határozatok és parancsok kihirdetésével folytatódott. Kun Szabó István ezredes, az MH Támogató Dandár parancsnoka a huzamos időn át végzett, kiemelkedő munka elismeréseként szolgálati érdemjeleket, honvédelemért kitüntető címeket, tiszti, tiszthelyettesi és legénységi szolgálati jeleket, okleveleket, névre szóló emléktárgyakat adott át, valamint előléptetésekhez gratulált. A rendezvényt a 32. Budapest Díszzászlóalj Helyőrségi Zenekarának műsorával zárták.

 
 
 
 

 
 Fotó: A szerző felvételei