Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek a CIMIC központban

Szöveg: Varga Erika zászlós |  2011. július 5. 19:56

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, július 1-jén ünnepelte fennállásának nyolcadik évfordulóját. Az ünnepi állománygyűlésen részt vett Szilágyi Csaba alezredes, az MH Összhaderőemi Parancsnokság, Civil-Katonai Kapcsolatok Főnökség PSYOPS főtisztje, főnökhelyettese, valamint több társszervezet parancsnoka.

Az ünnepség elején Krizsán Ilona százados felolvasta Kovács József vezérőrnagy, az MH összhaderőnemi parancsnok köszöntő levelét, majd a központ megbízott parancsnoka mondott ünnepi beszédet.

1595921314
„Éppen nyolc évvel ezelőtt, ezen a napon, a központ létrejöttével teremtődött meg a Magyar Honvédség új képessége" – kezdte ünnepi beszédét Pásztrai György alezredes, hozzátéve: „Az évfordulók jó lehetőséget teremtenek arra, hogy végiggondoljuk ennek a rövidnek tűnő, ám feladatokban, kihívásokban és legfőképpen eredményekben gazdag nyolc évnek az állomásait. A megalakuláskor még alig húsz fővel kezdtük meg a munkát, ez a szám mára nyolcvan főre módosult. De nemcsak a létszám növekedett jelentősen, hanem feladataink is megsokszorozódtak. Szövetségi oldalról jelentkező feladat, hogy CIMIC-képességet biztosítunk NATO-műveletekben különböző szinteken."

A megbízott parancsnok hangsúlyozta: „a munka jellegéből adódóan képességeink elsősorban külföldi szerepvállalásaink során mutatkoznak meg igazán. 2007. őszétől 2010-ig a Balkánon hat főből álló CIMIC-csoport képviseltette magát. Majd hosszas nemzetközi egyeztetés eredményeként 2009 decemberétől ugyancsak a nyugati régió központjában, Pec városában megkezdte működését a magyar Összekötő és Megfigyelő Csoport (LMT). Emellett Afganisztánban 2004-től egyéni beosztásokban, majd öt évvel ezelőtt a hollandoktól átvett Tartományi Újjáépítési Csoport, CIMIC/PSYOPS részlegében szolgálunk folyamatosan.

Az itthon maradt állomány sem panaszkodhat, hiszen tennivalóink az elmúlt egy évben is akadtak bőven. A CIMIC-képesség kiképzési aspektusa többek között magába foglalja a szakmai tanfolyamokat, előadásokat, konferenciákat és szemináriumokat, amikor is az állomány missziót megjárt tagjai nagy gondossággal részletesen megtervezett tematika alapján segítik a hosszú útra indulókat.

„A Központ állománya a sokrétű civil-képesítésnek köszönhetően az elmúlt évben is képes volt a megújulásra. Ennek köszönhetően két új kiadvánnyal is büszkélkedhetünk, az egyik a kétheti rendszerességgel megjelenő Válságkörzet Figyelő kiadványsorozatunk, melyben friss és aktuális hírek alapján elemzést és értékelést készítünk az MH legjelentősebb külföldi szerepvállalásainak jelenlegi és jövőbeni lehetséges területeiről. A másik, amelyen még alig száradt meg a nyomdafesték, az MH ÖHP CKKF-fel közösen a Tárgyalástechnikai Alapismereti Segédlet, amely nagy segítséget nyújt a misszióra készülő parancsnokoknak az afgán kultúra megismerésében, a kommunikáció nehézségeinek leküzdésében, valamint a tolmácsok kezelésében.

Végezetül, szeretném megköszönni mind az elöljáró, mind pedig a társ alakulatok segítségét, hogy támogatásukkal hozzájárultak a Központ sikeréhez" – fogalmazott ünnepi beszédében

Pásztrai György alezredes.

1595921314