Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadászpilóták találkozója

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 2. 15:50

A hagyományoknak megfelelően idén is a Magyar Honvédség balatonakarattyai honvédüdülőjében találkoztak az elmúlt évtizedek és a jelen vadászpilótái október 2-án, szombaton. A rendezvény megnyitóján Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője köszöntötte a megjelenteket.

_SNJ6669

Megnyitójában Kilián Nándor vezérőrnagy beszámolt a Magyar Honvédség jelenlegi, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program beszerzéseinek köszönhetően a közeljövőben érkező merev- és forgószárnyas típusairól. Szólt a már jól ismert JAS-39-esekről, a már teljes létszámban szolgáló Airbus H145M helikopterekről, valamint a pár éven belül érkező nagytestvérről, a H225M-ről is. Az Airbus A319-es szállítógépek kapcsán emlékeztetett: ezek voltak azok a repülőgépek, amelyek a közelmúltban 540 embert menekítettek ki Afganisztánból, ezzel is bizonyítva a típus sokoldalúságát, valamint a légierős katonák büszkeségre okot adó felkészültségét. Előadásában bemutatta a Zlin típusú kiképzőgépeket is, amelyek a néhány évvel ezelőtt újraindított hazai pilótaképzés gerincét adják.

_SNJ6553

Helemba László nyugállományú ezredes, a rendezvény főszervezője megemlítette: a jelenlévők átlagkora meghaladja a hetven évet, ami jól mutatja a szakma és a repülés iránt szerelmes hajózók generációkon átívelő összetartását.

A találkozón egy Gripen géppár alacsony áthúzással tisztelgett a rendezvényen résztvevők előtt, akik a hagyományoknak megfelelően idén is meggyújtották a múlt és a jelen katonagenerációinak összetartozását szimbolizáló gyertyát.