Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varsóban tárgyal a Honvéd Vezérkar főnöke

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 28. 6:01

Lengyel partnere meghívására április 27-én, szerdán kétnapos, hivatalos látogatásra Varsóba utazott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Az első napon lefolytatott megbeszéléseken szó volt többek között a magyar EU-elnökség katonai feladatairól, a békeműveleti tevékenységről, a katonai életpályáról.

A szerda délelőtti kétoldalú tárgyalások fő témái között első helyen szerepeltek a két ország EU- elnökségi feladatai. Mint ismeretes, hazánkat Lengyelország követi a soros elnöki tiszt betöltésében, ezért a Honvéd Vezérkar főnöke a magyar elnökség katonai feladatairól és az eddigi tapasztalatokról tájékoztatta partnerét.

A vendéglátó Mieczysław Cieniuch vezérezredes a kialakított lengyel katonai elgondolásokat ismertette a magyar delegációval. A megbeszélések fontos részét képezték a két haderő békeműveleti feladatai, valamint – a magyar fél kérésének megfelelően – a Lengyel Fegyveres Erők humánerőforrás stratégiájáról, különös hangsúllyal a tartalékos katonai szolgálat újraszervezéséről szóló tájékoztatás. 

A Szejm Nemzetvédelmi Bizottság elnökével, Stanisław Wziątekkel az EU- elnökségi feladatok áttekintése mellett a pénzügyi válság fegyveres erőkre gyakorolt hatásairól folytatott eszmecserét dr. Benkő Tibor vezérezredes. Részleteiben is kitértek a lengyel szolgálati törvény tervezett átalakítására, különös figyelemmel a szolgálati nyugdíj módosítására vonatkozó elgondolásokra. Teljes egyetértésüket fejezték ki abban a tekintetben, hogy minden változtatás során meghatározó szempont a stabil katonai életpálya megteremtése és a katonai hívatást teljesítőkről való teljes életpályán való gondoskodás biztosítása.

A varsói programjai sorában a Honvéd Vezérkar főnöke koszorút helyezett el az Ismeretlen Katona Sírjánál. A lengyelországi tárgyalások második napján csapatlátogatásokon folytatódnak a kétoldalú megbeszélések.

 
1595917813
 
1595917813

 
 Fotó: Lengyel Nemzetvédelmi Minisztérium