Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a 39. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 11. 8:29

Véget ért az MH Béketámogató Kiképző Központban zajló 39. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A háromhetes felkészítés résztvevői október 8-án vehették át oklevelüket. A legjobb hallgatónak járó dekrétet ezúttal egy német felkészülő, Daniela Klenovits főhadnagy kapta.

DSC_0006

A rendezvényen - a hallgatók és az oktatók, valamint a központ személyi állománya mellett - jelen volt Frigyer László vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok, helyőrségparancsnok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, illetve Ligeti József, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője.

Frigyer László vezérőrnagy beszédében méltatta mind az oktatói munkát, mind pedig a hallgatók hozzáállását. „Őszintén remélem, hogy a tanfolyam minden résztvevője hasznosnak, valósághűnek és alkalmazhatónak találta az elméleti és gyakorlati foglalkozások, valamint a gyakorlatok során megszerzett tudást. A tanfolyam egyáltalán nem volt könnyű, de bízom benne, hogy alapos képzésben részesültek a komplex és kihívásokat jelentő tanfolyam elvégzése során, továbbá meggyőződésem, hogy az itt elsajátított tudás birtokában önök jó szolgálatot tesznek majd országuknak, és a nemzetközi közösségnek” – mondta.

DSC_0002

A paletta ezúttal is színes volt, a tizennégy nemzet részvételével szeptember 20-án kezdődött tanfolyam hallgatói közül tizennyolcan külföldről érkeztek. A Banglades, Ciprus, Egyiptom, Észtország, Georgia, Kazahsztán, Montenegró, Németország, Pakisztán, Portugália, Szlovákia, Ukrajna, valamint Zambia által delegált felkészülők mellett ugyanakkor hét magyar katona is részt vett a képzésen. A tanfolyam tíz fős oktatói csoportját a magyar instruktorok mellett Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Ghánából, Horvátországból, Németországból és Szerbiából érkezett oktatók alkották.

A hallgatók az első héten az elméleti foglalkozások során elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket, majd a tanfolyam második hetében elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében. A felkészítés utolsó hetében pedig légi felderítési, valamint kétnapos zárógyakorlaton vettek részt.

DSC_0011_legjobb hallgato

A tanfolyam sikeres elvégzését igazoló okleveleket Frigyer László vezérőrnagy, valamint Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka adta át a résztvevőknek, akik ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.