Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres augusztus Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 30. 17:49

Idén augusztusban vesztette életét a legtöbb amerikai katona Afganisztánban azóta, hogy már csaknem tíz éve háborúban állnak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők a szélsőséges iszlamista felkelőkkel. Augusztusban az AP amerikai hírügynökség adatai szerint összesen 66 amerikai katona halt meg Afganisztánban, eggyel több, mint tavaly júliusban.

A magas halálozási arány főként az augusztus 6-i helikopteres incidensnek tulajdonítható, amelyben harminc, többségében a haditengerészet Navy SEAL nevű elit alakulatánál szolgáló katona vesztette életét. Az egyik tűzharcba keveredett felderítő csapat segítségére siető Chinook helikoptert tálib felkelők lőtték le.

A helikopterszerencsétlenségben meghalt fegyvereseken kívül 23 amerikai katonát a dél-afganisztáni Kandahár és Hilmend tartományokban, 13-at pedig Kelet-Afganisztánban öltek meg.

A 66 amerikai áldozaton kívül augusztusban még a NATO 14 katonája esett el: négy francia, két brit, egy-egy új-zélandi, ausztrál és lengyel, valamint öt még nem közölt nemzetiségű katona.

Bár a koalíciós erők jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a lázadókat kiűzzék dél-afganisztáni erődítményeikből, még mindig számos erőszakos cselekmény történik országszerte. Ebben az évben eddig a nemzetközi erők összesen 403 katonája esett el a közép-ázsiai országban.

Az amerikai hadsereg egyébként már megkezdte a kivonulást. Barack Obama amerikai elnök 33 ezer amerikai katona visszahívását rendelte el 2012 nyaráig, s ebből tízezer fegyveres már idén elhagyja Afganisztánt, ahol a tervezett csapatkivonások után körülbelül 68 ezer amerikai katonai fogja segíteni az afgán biztonsági erők munkáját.