Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús lőszerek a Halászbástyánál

Szöveg: Szűcs László |  2009. február 23. 11:57

A nyolcadik héten, azaz február 16–22-e között nyolc bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyletére. A tűzszerészeknek ezek közül négy esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Szalay Attila zászlós az alakulat kiképző tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy idén eddig összesen 86 bejelentést kaptak.

Február 16-án, a Budai Várban, a Halászbástya mellett zajló építkezésen találtak világháborús lőszereket és fegyvermaradványokat az ott dolgozó munkások, akik természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr két kilogramm 7,92 milliméteres lőszert talált a helyszínen, amelyet a központi gyűjtőhelyre szállított.

Február 17-én ugyancsak a fővárosban, ám ezúttal a Nyugati pályaudvarnál akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A pályaudvar mellett zajló építkezésen ugyanis több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak a munkások. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr egy magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot, illetve egy 82 milliméteres aknagránátot a helyszínen megsemmisített. Egy darab 203 milliméteres betonromboló gránátot és hét darab 75 milliméteres páncéltörő lőszert viszont a központi gyűjtőhelyre szállítottak. A tűzszerészek munkája hatalmas forgalmi dugót okozott, hiszen, a terület mentesítése és a robbantás ideje alatt a Nagykörút forgalmát is le kellett állítani.

Február 19-én Budapest I. kerületébe, az Erzsébet híd budai hídfőjéhez riasztották a tűzszerészeket. Az első pillérnél zajló munkálatok közben ugyanis egy 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. A helyszínre érkező járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy a gránát nem tartalmaz gyújtószerkezetet, így a központi gyűjtőhelyre szállították.

Ugyancsak február 19-én Szegeden, a Pultz utcában kellett beavatkozniuk a honvédség tűzszerészeinek. Az itt lévő építési telken ugyanis világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr egy darab 37 milliméteres repeszgránátot és egy darab 37 milliméteres páncéltörő gránátot talált, amelyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.