Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Villanyoszlopra tették a munkások a gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2011. október 11. 6:01

A 40. héten, azaz október 3–9. között 51 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 20 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2198 bejelentést kaptak.

Október 5-én Mátészalkáról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy a Kölcsey Ferenc téren, földmunkák közben, feltételezhetően világháborús robbanószerkezetek kerültek elő. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a munkások két darab, magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot találtak, amit a közelben kijelölt robbantási területen semmisítettek meg.

Október 6-án Seregélyesre riasztották a tűzszerészeket, mivel a 62-es számú főút mellett folyó földmunkák közben egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A munkások a veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet – hogy az ne akadályozza a munkájukat – felelőtlenül megfogták és egy villanyoszlopra tették. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a gránátot innen szállította el és semmisítette meg a közelben kijelölt helyen. A tűzszerészek szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy a gránát nem robbant fel a mozgatás közben.

Ugyanezen a napon Várpalotára is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Thury vár pincéjében, felújítási munkálatok közben egy magyar, gyártmányú, Vécsey-kézigránátot találtak, amit a Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

Október 7-én Lepsényből, a Mártírok útjáról értesítették a tűzszerészeket, hogy a közterületen, több, feltételezhetően a második világháborúból származó lőszert találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével kiérkezett járőr összesen tizenhárom darab gyalogsági lőszert szállított el a területről.

Október 8-án Balatonalmádiban akadt dolguk a tűzszerészeknek, a Gábor Áron úton ugyanis – földmunkák közben – egy világháborús robbanószerkezetnek látszó tárgy került elő a földből. Mint azt a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a fémdarab egy 40 milliméteres gránát hüvelye, amely nem tartalmaz robbanószerkezetet. A szaknyelven „nem robbanótestnek" nevezett eszközt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.